Ево како би интернет могао да изгледа за десетак година

Dnevnik.hr
Ево како би интернет могао да изгледа за десетак година

Бројни аналитичари и научници покушавају да предвиде будућност интернета, а најрадикалнија предвиђања кажу да ће за десетак година интернет нестати.

Овог мjесеца слави се 25 година World Wide Weba, а док Тим Бернерс-Лее (који се сматра "оцем webа") позива на доношење неке врсте повеље слобода на интернету с којом би се спречило кршење права и приватности корисника на мрежи, бројни аналитичари и медији покушавају да предвиде каква ће бити будућности интернета.

Тако су на Huffington Post пренели нека предвиђања Pew Research Internet Project у ком вjерују да ће интернет постати толико незаобилазан дио наших живота да ћемо заборавити да уопште постоји, али додају како увијек постоји могућности да до 2025. године интернета више уопште не буде.

Ово су њихова предвиђања о интернету у 2025. години:

Заборавићемо да интернет постоји - Давид Цларк с МИТ-а вјерује да ће се интернет с временом "уклопити у позадину свега што радимо" тако да ће бити мање видљив – ми више нећемо размишљати о повезивању с интернетом и претраживању нечег на интернету јер ћемо све вријеме бити online.

Интернет ће постати наш најбољи учитељ – интернет нам већ данас пружа приступ бројним информацијама, а с временом ће се количина тих информација повећавати и биће нам још доступнија. Хал Вариан из Googleа вjерује да ће управо "универзалан приступ цијелокупном људском знању" имати највећи утицај на развој свијета.

Интернет ће доказати да је Орвел био у праву – за десетак година живећемо у свијету каквог је замислио Џорџ Орве у књизи 1984. Иако ће интернет омогућити побољшање медицине, транспорта, едукације и готово свих аспеката живота, на примјеру информација које је открио Едвард Сноуден већ данас видимо какве опасности пријете од праћења корисника интернета од стране сигурносних и шпијунских агенција, а такав ће надзор и шпијунирање с годинама бити још гори.

Нећемо моћи да се прилагодимо брзим променама интернета – с временом људи ће се све теже прилагођавати развоју интернета и технологије, због чега би тај развој могао да се "отме контроли" па људи неће на вријеме препознати све потенцијалне проблеме који ће нам претити. Овакав неконтролисан развој технологије и могуће опасности још је одавно препознао Маршал Меклухан који је рекао: "Прво ми обликујемо наше алате, а након тога ти алати обликују нас".

Интернет ће "избрисати" државне границеДејвид Хјуџес, који је учествовао у овом истраживању Pew Research Internet Project, рекао је како би се с временом могла смањити моћ држава за контролом свих људи унутар својих граница јер ће свака особа на свијету моћи да двосмјерно комуницира са свим осталим људима на планети, без обзира на то гдје се налазили, односно без обзира на границе.

Због интернета постаћемо усамљени – иако би наше интеракције с другим људима требало да се повећају, оне би могле да буду прилично површне и неодрживе, због чега би људи могли да се осјећају изоловано и усамљено. Један од примјера такве будућности је филм 'Her' у ком је приказан мушкарац који се након развода заљуби и развије везу с оперативним системом компјутера.

Интернет више неће постојати – радикално предвиђање софтверског инжењера Роберта MekGratа каже да постоји 50 посто шансе да 2025. године интернет више неће постојати, а као разлог навео је сајбер нападе који ће, заједно с интернетом, "на дно" повући и економију и свијет какав данас познајемо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана