ЕУ због монопола отвара истрагу против Google-а

Агенције
ЕУ због монопола отвара истрагу против Google-а

Регулаторна тијела ЕУ већ неко вријеме су у топло-хладном односу са Google-ом. Конкуренти овој компанији, али и неколицина политичара остала су незадовољни потезима Google-а, који су услиједили након дуготрајне противмонополске истраге у Европи.

За агенцију Ројтерс два извора потврдила су да ЕУ тијела припремају нову истрагу против Google-а, везану за злоупотребу 80% тржишног удијела у мобилном свијету.

Због доминације у мобилном сегменту, Google наводно злоупотребљава положај како би пласирао властите услуге, почевши од картографског ријешења Google  Maps па све до интернет претраживача, која доминантан на тржишту. Комисија је недавно послала упитнике, а према писању Ројтерса, они су кудикамо детаљнији од оних тражених 2011. и 2013. године, када су почеле противмонополске истраге. У једном од упитника који је видио извор Ројтерса стоји и могућност да је Google забранио на писани (или прећутни) начин пре-инсталацију конкурентских апликација, услуга и сервиса на мобилним уређајима.

Компаније сада морају да осигурају доказе, е-маил поруке, биљешке из телефонских позива и сл. материјал, којим Европска комисија жели да сазна да ли је такво понашање било континуирано. Испитаници имају рок до почетка септембра да одговоре на више од 40 питања, преноси Ројтерс.

Проблем Андроид платформе је то да је може (на било који начин) искористити било који произвођач, али морају потписати уговор којим се осигурава минималан број Google услуга унапред инсталираних на уређајима, како би се могла искористити најсвјежија верзија ОС-а.

Ројтерс напомиње да је ово тек један у низу проблема у којима се Google налази унутар ЕУ, почевши од проблема приватности корисника све до пореске политике коју компанија води.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана