Ерик Шмит: Долази крај цензуре на интернету

Танјуг
Ерик Шмит: Долази крај цензуре на интернету

Извршно директор највећег интернет-претраживача у свијету Google, Ерик Шмит, изнео је смијелу прогнозу да би цензура могла да нестане за десет година, као и да ће боља употреба шифровања помоћи људима да се заштите од владиног праћења.

На предавању на Универзитету Џон Хопкинс у сриједу, Шмит је претпоставио да ће свеопште прикључивање на интернет и заштита комуникације од шпијунирања довести и до прекида цензурисања у Кини, као и у другим земљама свијета гдје се ограничава слобода говора, пренио је Ројтерс.

"Вјерујем да имамо реалну шансу да уклонимо цензуру и могућност њеног појављивања за деценију", рекао је он.

Шмит се одавно залаже против ограничавања слободе изражавања и приступа интернету, наводи агенција, подсјећајући да је почетком ове године путовао у Сјеверну Кореју, изоловану од остатка свијета, покушавајући да промовише своје идеје.

"Јасно да нисмо успјели. Међутим, пробаћемо поново. Нису нас поново звали", рекао је Шмит о приватном путовању, за који је Стејт департмент рекао да није имало добар "тајминг", јер је практично одмах послије тога Сјеверна Кореја тестирала ракете дугог домета.

Шмит, који је до 2011. био извршни директор Googleа, рекао је да је активност Агенције за националну безбједност (NSA), уколико су информације тачне, "потенцијално нелегална" и "нечувена".

Google се у САД нашао међу неколико IT компанија увучених у контроверзу око владиног надзора, а у вријеме када је био извршни директор, компанија је критикована због дугогодишњег пресретања података.

Материјали које је обнародовао бивши сарадник америчких специјалних служби Едвард Сноуден сугеришу да је NSA користила податке Googleа и других ради прикупљања обавjештајних података.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана