Епл ово није доживио од кад је створио ајфон

Агенције
Епл ово није доживио од кад је створио ајфон

Компанија Епл је у посљедњем кварталу 2015. забиљежила најмањи до сада раст продаје ајфона од његова лансирања 2007. године.

При том је инвеститоре упозорио да се током ове године може по први пут очекивати и пад продаје.

Амерички технолошки гигант у посљедњем лањском тромјесечју продао је укупно 74,8 милиона ајфона, што је благи пораст у односу на исти квартал годину дана раније, када је продато 74,5 милиона примјерака тог паметног телефона.

У Еплу најављују да ће приходи у слиједећем тромјесечју бити између 50 и 53 милијарде америчких долара, што ће бити пад у односу на 58 милијарди у истом раздобљу годину дана раније. Оствари ли се та најава, био би то први пад прихода од избацивања ајфона на тржиште.

Упркос успоравању продаје ајфона, којих је продато нешто мање но што су аналитичари очекивали, тромјесечје за које је Епл презентирао резултате било је рекордно. Приходи су износили 75,9 милијарди долара, док је остварена добит у износу од 18,4 милијарде. Оба споменута износа су највећа у историји компаније. Ваља напоменути да је у том периоду приходима највише допринијела продаја ајфона, с удијелом од чак 68 одсто.

Главни извршни директор компаније Тим Кук похвалио се добрим резултатима, посебно истичући рекордну продају ајфона, епл воча и епл ТВ-а. Његов финансијски директор Лука Маестри ствари је сагледао нешто реалније па је упозорио да компаније послује у изразито тешком макроекономском окружењу.

"Продаја ајфона ће пасти у слиједећем кварталу", рекао је Маестри, не усуђујући се износити прогнозе за даље квартале.

За предстојећа тежа времена за Епл Маестри је окривио снажан амерички долар. Тврди да је само због тога компанија остала краћа за пет милијарди долара у приходима.

Истовремено, на подручју Кине, Тајвана и Хонг Конга, пораст продаје знатно је успорен. Скок је износио 14 одсто, што је осјетно мање него 70 процента раста у истом раздобљу годину дана раније. Притом ваља рећи да готово четвртина Еплове продаје отпада на Кину, што је више од цијеле Европе. Очито је да то тржиште и турбуленције с којима се у посљедње вријеме суочава, оставља трага и на највећима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана