Epic Games добио несвакидашњу тужбу

ГС
Foto: Илустрација

Судија канадског Врховног суда одобрио је тужбу против компаније Epic Games, издавача игре Фортнајт, коју су поднијели родитељи из Квебека јер су њихова дјеца наводно постала зависна од ове видео игре, пише "Business Insider".

У јулу су три родитеља рекла судији Силвену Лусијеу да су њихова дјеца озбиљно зависна од Фортнајта и да су због тога престала да једу, спавају и туширају се.

Сада је судија Лусије рекао да тужба није "неозбиљна или очигледно неоснована".

"Суд закључује да постоји озбиљно питање које треба аргументовати, поткријепљено довољним и конкретним наводима о постојању ризика или чак опасности које произилазе из играња Фортните-а", одлучио је Лусије.

Адвокат из фирме која је поднијела тужбу упоредио је гејминг компанију, Epic Games, са произвођачем дувана у интервјуу, и рекао да је правна одговорност "у основи иста".

Судија Лусије се изгледа сложио са овим поређењем рекавши да "штетно дејство дувана није препознато нити признато преко ноћи".

Међутим, суд се није сложио са тврдњом родитеља да је Epic Games намјерно направио Фортнајт тако да ствара зависност.

"Суд налази да нема доказа за ове наводе о намјерном креирању игре која изазива зависност", написао је судија.

"Ово не искључује могућност да игра заправо ствара зависност и да се претпоставља да је њен дизајнер и дистрибутер знају то", додао је.

Epic Games је, наравно, негирао валидност тужбе.

"Родитељи могу да добијају извјештаје о времену играња који прате колико њихово дијете игра сваке недјеље, и могу да захтјевају родитељску дозволу прије него што купе било шта у игри", саопштила је компанија.

"Планирамо да се боримо против овога на суду. Вјерујемо да ће докази показати да је овај случај неутемељен," пише "Business Insider".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана