Експанзија моде путем интернета - револуција 21. вијека

Танјуг
Експанзија моде путем интернета - револуција 21. вијека

Експанзија интернета са собом је донијела и највећу револуцију у свијету моде у 21. вијеку, пошто се на блоговима и друштвеним мрежама прикљупљањем великог броја фанова ствара велика популарност па се, на примјер, од мини сукње може направити читав бренд.

Ова револуција се веома приметна на текућој Недјељи моде у Њујорку, а Лубов Азриа, главни дизајнер куће BCBG Max Azaria, каже за АФП, да присуство званица на модним ревијама јесте важно признање за дизајнере, али да су Твитер и блогови преузели вођство над модним магазинима.

"Некада је било било важно да се уредници појаве, без обзира да ли им се колекција допада или не, њихово присутво је оно што је свима било важно" рекао је Азриа и додао да се сада са развојем друштвених мрежа глас шири. "Сада постоји начин да сви изразе своја осjећања и то је нешто невjероватно", оцjењује он.

Као резултат развоја интернета, и кућа BCBG осјећа промјену. "Мислим да нам је развој интернета довео млађу и нову публику која можда никада није чула за неки бренд чиме се шири свијест и знање људи", рекао је овај дизајнер.

Он је подсјетио да све модне куће имају своје сајтове, Твитер и Фејсбук налоге, а многи артикли се могу купити онлајн.Такође, постоји и велики број емисија које се емитују уживо чиме се привлачи публика широм планете.

Један од примјера је дизајнер Марк Јакобс, који је недавно поднио оставку на своју функцију у Луис Витону, пошто жели да се посвети свом бренду.

Он је престао да прича у доларима, већ говори у валути друштвених медија. Тако путем Твитера или Инстаграма фанови Марка Јакобса могу добити бесплатан узорак парфема уколико се укључе у конверзацију која садржи "MJDaisyChain. Што су креативније поруке и награде су веће, а на крају недеље, побједник добија торбу овог дизајнера.

Такође, други модни гигант у САД Томи Хилфигер рекао је су путем Инстаграма звали госте на Недјељу моде у Њујорку, али и обавијештавали представнике медија о њиховом распореду, пише АФП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана