Џобс и Macintosh - до сада необјављени снимак VIDEO

Б92, Time
Џобс и Macintosh - до сада необјављени снимак VIDEO

Месец је јануар, година 1984. Стив Џобс, у елегантном одијелу са сведеном краватом, први пут представља широј јавности Appleов револуционарни рачунар по имену Macintosh.

Овај свакако историјски догађај остао је веома добро упамћен, али оно што се мање зна јесте то да је Џобс за мање од недjељу дана одржао двије презентације Macintoshа.

Прва презентација одржана је 24. јануара, на Appleовој годишњој сједници акционара у Купертину, када је представљен и Macов графички кориснички интерфејс. Снимак те презентације већ постоји на интернету и можете га погледати ОВДJЕ.

Међутим, кроз само неколико дана, Џобс је Macintosh представио и у Бостону. Том приликом угостио га је Џонатан Ротенберг, тада двадесетогодишњи студент Браун универзитету, који је 1977. основао BCS, и то са свега 13 година.

Управо тај снимак, који приказује Џобсово прво представљање Macintoshа широј јавности, ексклузивно се појавио тек сада, на сајту америчког магазина Тајм.

Видео запис који раније није био познат јавности доноси Џобсову прецентазију "лудачки доброг" рачунара, говор о будућности коју ће контролисати IBM...

У позадини се чују тријумфални звуци легендарне Вангелисове теме из филма "Ватрене кочије", а приказана је и дистопијска реклама о будућности која је очекивала тадашњу генерацију.

Снимак је објављен неколико дана након што је, сада већ чувени Macintosh прославио 30. рођендан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана