Друштвене мреже савршено дизајниране да од нас направе зависнике!

GS
Foto: Ilustracija

Студије откривају везу између употребе паметног телефона и повишеног нивоа депресије, анксиозности и лоших навика спавања, као и већег ризика од повреда у аутомобилу

Нема ничег страшнијег од губљења сати и сати нашег драгоцијеног времена на друштвеним мрежама. Сви смо били тамо, да провјеримо по стоти пут у само једном дану, све објаве и лајкове, и то је оно што нас час посла увуче у бескрајно скроловање. То постаје сила навике, нешто што радимо, а да о томе не размишљамо.

Нажалост, апликације које највише волимо, Фејсбук, Инстаграм, ТикТок, Твитер, савршено су дизајниране да од свих нас направе зависнике.

Не можемо да скренемо поглед

У САД, просјечна особа проведе два до четири сата свог дана на својим геџетима, додирујући своје телефоне око 2.600 пута. Међутим, не ради се о стварним паметним телефонима о којима су зависни, већ о живахном друштвеном окружењу које подржавају. Са собом носимо милијарде могућих веза где год да идемо. Тамо гдје су људи некада срећно функционисали са око 150 појединаца у њиховим друштвеним структурама, сада имамо неограничен приступ свима и то није нужно добра ствар.

Студије почињу да откривају везу између употребе паметног телефона и повишеног нивоа депресије, анксиозности и лоших навика спавања, као и већег ризика од повреда у аутомобилу.

Међутим, упркос тежини његових последица, корисници и даље имају невјероватне тешкоће да смање вријеме проведено испред екрана, преноси 24седам

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана