Докле иде шпијунирање NSA – нови извештај

Aгенције
Докле иде шпијунирање NSA – нови извештај

Најновије откриће WashingtonPost-а сугерише да америчка Државна безбjедносна агенција (NSA) прати много више од тога гдjе сте били и шта сте радили на интернету.

NSA такође бiиљежи кога знате и то процедуром која је толико захтјевна да једва резултате тих праћења могу да складиште. Посљедњи WP извjештај, базиран на документима које је открио Едвард Сноуден и потврђен од стране "безбjедњака", открива до сада непознат степен колико заиста иде NSA у шпијунирању. Не само да они прикупљају адресаре и листу контаката корисника интернета, већ то раде у обиму који није лако спознати.

По овом извjештају, NSA из дана у дан обара рекорде:

- Током само једног дана прошле године, одjељење NSA за специјалне операције прикупило је 444,743 e-mail адреса са Yahoo-а, 105,068 корисника Hotmail-а, 82,857 са Facebook-а, 33,697 Gmail-а и 22,881 ненаведених провајдера...

А то је био само један "обичан" дан. Укупна бројка за једну годину говори да се прикупи 250 милиона адресара. Што је ништа у односу на 500,000 контаката са инстант messaging клијената које NSA прикупи дневно.

NSA до ове количине података/адреса долази захваљујући тајним договорима са провајдерима, углавном из иностранства, али то не значи да су таргетирани само страни држављани. Пост спекулише да је број Американаца који су обухваћени овим чишћењем неколико десетина милиона. NSA такође успијева да избјегне законска ограничења и забране тако шта прати људе који немају америчко држављанство и прикупља контакте са интернационалних "access point-а". Пошто NSA не узима информације директно са корпоративних сервера, него их пресреће на путу са једног чворишта на друго, они не морају да траже дозволу за то. То објашњава и велики број адреса са Yахоо-а: за разлику од других сервиса које NSA "прати", Yахоо-у нема предефинисан избор енкрипције конекције - то морате сами да активирате.

Можда се некоме може учинити да то што NSA прикупља адресе и комплетне адресаре и није тако страшно, али у пракси то им омогућава да прате комплетан живот одређене особе. У адресару се налазе и телефонски бројеви, кућне адресе, информације о члановима фамилије, никови... То нису само информације, то су СВЕ информације о свима које познајете.

Оно што још више плаши, то је да NSA све што ради, ради "највише, колико је могуће": Овај извештај даје нову дефиницију шта је то "највише" – са 250 милиона људи годишње, NSA ће бити потребно мање од десет година да у својом "картотеци" имају апсолутне све људе на свијету које су на интернету.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана