До краја године три милијарде корисника интернета

Танјуг
До краја године три милијарде корисника интернета

До краја 2014. године у свијету ће бити око три милијарде интернет корисника, док ће број претплатника мобилног интернета досећи цифру од 2,3 милијарде, показују подаци Међународне уније за телекомуникације (ITU).

Када је ријеч о фиксној телефонији, процјењује се да ће до краја године бити 100 милиона претплатника мање. Такође, до краја године ће бити седам милијарди претплатника мобилне телефоније, од чега ће 3,6 милијарди бити у азијско-пацифичком региону.

Повећање је углавном посљедица раста у земљама у развоју гдје мобилни корисници чине 78 одсто глобалне цифре. Ипак, подаци показују да су стопе раста достигле најнижи ниво, свега 2,6 одсто глобално, што говори да се тржиште приближава степену засићења.

Успоравање је примјетно и у сегменту пенетрације фиксног широкопојасног интернета, која ће до краја године достићи 10 одсто глобално. Око 44 одсто свих претплатника је у азијско-пацифичком региону, 25 одсто у Европу, док је у Африци мање од 0,5 одсто, упркос удвострученом расту у посљедње четири године.

Африка, арапске државе и Заједница независних држава су једине области са двоцифреним стопама раста пенетрације фиксног широкопојасног интернета. Подаци ITU показују да ће број корисника мобилног интернета на глобалном нивоу достићи 2,3 милијарде.

Глобално, заступљеност мобилног интернета ће достићи 32 одсто до краја године - у развијеним земљама 84 одсто, док у земљама у развоју четири пута мање 21 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана