Дјелимично прорадио Googleов лего смартфон

Агенције
Дјелимично прорадио Googleов лего смартфон

Ријеч је о првој радној верзији модуларног смартфона који ће моћи да се саставља од различитих дјелова. На пример, на једноставан начин замјените батерију или камеру.

Међу бројним новитетима, Google је на I/О конференцији у Сан Франциску представио "Project Apa" на коме раде посседњих шест мјесеци.

Ријеч је о првој радној верзији такозваног модуларног смартфона који ће се састављати од различитих дијелова. Па тако на врло једноставан начин можете замјенити батерију или надоградити бољу камеру, пише Дејли мејл.

Пол Еременко, вођа пројекта, на позорницу конференције изнио је мобилни телефон па се могло видети како је заправо дјелимично покренуо Андроид оперативни систем, што је наравно велики корак унапред.

Пројект Ара "Сиви телефон" састојаће се од једноставног оквира, Wi-Fi везе и процесора, а корисници ће сами моћи да дизајнирају различите прикључке и боје. Такође, корисници би ускоро требало да све потребне дjелове принтају уз помоћ 3D принтера.

Сваки мобилни ће имати костур и оквир који ће долазити у три величине: малој, средњој и великој – који ће одговарати величинама постојећих модела мобилних телефона на тржишту. Већи оквир моћи ће да прими више модула, а док ће Google радити само основу телефона, остале дjелове ће производити друге компаније.

Еременко је рекао да је главни изазов био направити мобилни који ће бити визуелно атрактиван купцима.

Google на овом пројекту ради заједно са компанијом "New Design". Такође, Еременко ја најавио да ће понудити 100.000 долара ономе ко ће дизајнирати модуле за овај паметни телефон.

Иницијално, пројект Ара развијала је Моторола. Google је касније купио Моторолу, а убрзо је и продао Ленову, али је пројекат Ара задржао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана