Десет ствари које никада не бисте требали дијелити на друштвеним мрежама

Г.С.
Десет ствари које никада не бисте требали дијелити на друштвеним мрежама

Док многи људи не објављују превише информација на друштвеним мрежама како би заштитили своју приватност, већина нас објављује више него што бисмо требали.

Доносимо попис десет ствари које никада не бисте требали дијелити на друштвеним мрежама како не бисте угрозили своју приватност и безбједност.

Планови путовања

Двапут размислите прије него што се будите хвалили својим надолазећим одмором или објавите слике док сте на путовању. Никад се не зна ко би могао видјети ове информације и искористити их. 

Подаци о локацији

Друштвене мреже користе геолокацију како би вам омогућиле да у своје објаве означите гдје се налазите. Прије објаве провјерите додаје ли страница аутоматски податке о вашој локацији и онемогућите то прије објаве. У већини случајева нема разлога да своју локацију дијелите са свима који могу видјети објаву.

Подаци за личну идентификацију

Странице попут Facebooka пуне су података за људе који користе друштвене мреже како би вам украли идентитет. Увијек бисте требали избјегавати дијељење информација које се могу користити за провјеру вашег идентитета, попут вашег пуног датума рођења. Никада немојте дијелити фотографије своје возачке дозволе, пасоше или кредитне картице које садрже личне податке које не желите објавити.

Личне проблеме

Друштвене мреже нису мјесто за изношење ваших проблема. Ако се желите пожалити на свог шефа, колеге с посла или рођаке, друштвене мреже нису мјесто за то. Неко ће то вјероватно видјети и обавијестити особу, што ће довести до неугодне ситуације.

Докази који вас могу оптужити

Мало је вјероватно да ћете на Facebookу или на X видјети признања злочина. Међутим, врло лако можете наићи на објаве у којима људи возе у пијаном стању или снимају селфије на аутоцести.

Учините свима услугу и немојте никада објавити тако нешто на друштвеним мрежама.

Нове ствари

Многи људи воле дијелити слике својих нових ствари на друштвеним мрежама. Било да сте управо добили нови телефон, лаптоп, ауто, ТВ, накит или било што друго, куповину не бисте требали јавно објавити на друштвеним мрежама.

Савјет

Сви смо видјели како људи на друштвеним мрежама траже здравствени или правни савјет. Колико год били сигурни у себе, у свачијем је интересу да не дајете медицинске или правне савјете људима преко друштвених мрежа. То вриједи чак и ако сте доктор или адвокат. Кључна ствар је да једноставно не знате све чињенице.

Лажне наградне игре

Друштвене мреже главни су начин на који компаније могу организовати поклањања и такмичења, углавном зато што је лако подијелити објаву. Иако постоји много легитимних наградних игри, требали бисте добро размислити прије него што их подијелите.

Повлаштене информације

Лако је погријешити и случајно објавити приватне информације. Међутим, требали бисте бити опрезни с излагањем повлаштених информација на друштвеним мрежама. Ако сте свјесни заштићених детаља на свом послу, немојте их дијелити нигдје, посебно на интернету.

Све што не желите објавити

Ако постоји једно правило којег бисте се требали придржавати на друштвеним мрежама, то је сљедеће: никада не објављујте ништа што не бисте жељели да цијели свијет види.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао Фејсбук!
Пао Фејсбук!
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана