Десет највећих промашаја у свијету технологије

http://mob.hr
Десет највећих промашаја у свијету технологије

Често наилазимо на разне технолошке производе који су или бескорисни или их њихови творци нису знали довољно добро презентoвати.

Такође, имамо и производе који су једноставно речено глупи, али и оне који су потенцијално опасни. Све њих можемо свести под заједничко име – промашени. Овога пута доносимо 10 највећих промашаја у технолошком свијету по нашем избору, а ако имате неког свог фаворита слободно га додајте у коментарима.

.

.

.

10. Google Wave

Сви се вјеројатно сјећате неуспјелог пројетка Google Wave који је по ријечима челних људи Googleа требао дословно промијенити начин комуникације на интернету. Овако тешке ријечи можда су и “уклеле” Google Wave који је унаточ многим иновативним рјешењима на крају угашен. Никако не можемо заборавити изнимно досадну видео презентацију Google Waveа која је трајала сатима. Google Wave био је нека мјешавина e-mail сервиса, инстант messengera, Twittera и Facebookа с фокусом на колаборацију унутар радних тимова и пријатеља. Годину дана након лансирања Google је најавио гашење сервиса ради слабе прихваћености од стране кориника.

9. Windows Vista

Руку на срце, Windows Vista у основи и није толико лош оперативни систем колико су га људи и медији учинили лошим. Ипак, долазио је у осам различитих верзија што је људе збуњивало. Био је баговит и на многим рачунарима није исправно радио. С друге стране, донио је новости као што су Аеро сучеље и нове алате за манипулацију мултимедијом као нпр. DVD макер, али укупно гледајући Microsoft је с Vistom отишао корак напријед, али два корака уназад. Иронија је што су се корисници Висте масовно враћали на старији Windows XP.

 

8. Eyetop DVD player

Неки су производи једноставно залутали у времену. Eyetop DVD Player је систем који се састојао од прилично тешких наочале које су на десном дијелу имале мали заслон резолуције 320×240 точака те DVD playerа и батерија које сте морали носити у руксаку на раменима. Десним оком сте требали гледати видео, а лијевим ваљда пут куда ходате или возите. Непрактично, бескорисно и на крају крајева – опасно.

 

7. Garmin Nuvifone

Фрустриран чињеницом што је све више мобитела долазило с GPS-ом, интерактивним мапама и навигацијом  крајем 2009. године Garmin је лансирао навигациони уређај који је уједно био и – мобител. Garmin Nuvifone није никога посебно одушевио и производња је ускоро прекинута. Овај случај је посебан по томе јер је настао као нека врста обрнутог копирања.

6. Apple Newton

Apple Newton је пројект лансиран 1987. године. Био је намијењен кориштењу stylusa на уређајима с додирним монитором у сврху узимања биљешки и кориштења једноставних апликација. У развој платформе уложено је више од 100 милиона долара, а продајни резултати били су разочараваљући. Након што се Стив Џобс вратио у Apple развој пројетка је стоприан.

 

 

 

 

 

5. Segway

2001. године проналазач Дин Камен представља Segway – возило које је требало замијенити ходање или барем постати главно транспортно стрдство, како су то најављивали медији. То задовољство је коштало 5.000 долара и за погон користило електричну енергију. На крају је продано само 50.000 примјерака, а ходање је и даље најпопуларнији начин транспорта, а што је најважније – бесплатно је.

 

4. Windows МЕ

Windows Millenium Edition најгори је опративни систем направљен из Microsoftа. Био је права ноћна мора за инсталисање, покретање, инсталацију апликација, чишћење од вируса, дакле за све. Штовише, проблем је био чак и угасити рачунар покретано овим OS-ом. Заиста је невјеројатно колико је овај оперативни ситем био лош и тешко да ће га нешто у том сегменту надмашити.

 

 

3. Internet Explorer 6

Користите ли неку од новијих верзија Internet Explorerа? Ако је одговор потврдан можемо вам само савјетовати да под хитно пређете на неки други претраживач, а како би ову причу још мало зачинили сјетит ћемо се IE верзије 6. Наиме, Internet Explorer у овој верзији остао је запамћен по најгорим безбједоносним рупама. Наравно, Microsoft је реаговао и издао закрпе, но било је касно. Microsoft и Internet Explorer изгубили су на репутацији и тешко је да ће се ситуација по том питању у догледно вријеме промијенити.

 

 

 

 

 

2. DigiScents iSmell

Свакакве глупости људима падају на памет, а паметан човјек их неће изустити. Аутор ове справице отишао је и корак даље па је чак израдио једну дословно идиотску направу.

iSmell је производ лансиран 2001, године који је прикључен на рачунар стајао на радном столу с пуњењем са “128 основних мириса” који су помијешани могли формирати комплексније мирисе. Ти мириси су на неки начин требали описивати веб страницу коју посјећујете или e-mail који читате. Једноставно, овај вам је производ требао омогућити да “намиришете” интернет.

1. Microsoft Kin

Kin One и Kin Two два су Microsoftова мобитела која су била намијењена млађој публици. Сами уређаји били су далеко од савршених, но оно што их је у старту покопало био је Мајкрософтов приступ продаји. Наиме, рекламне кампање које су пратиле лансирање и почетак продаје превише су наметљиво сугерисале коме су ови уређаји намијењени јер у Америци чак и дјеца користе iPhone и BlackBerry уређаје једнако као и пословни људи, а тинејџери који су били циљана група једноставно не желе бити стигматизована на такав начин. Разлози за неуспјех, односно лоша прода, вјеројатно се могу наћи и на другим пољима, но једно је сигурно: пројект који је компанију стајао више стотина милиона долара покопан је дословно преко ноћи и као такав заслужује прво мјесто на листи највећих промашаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана