Дан након САД-а и Њемачка покренула истрагу против Фејсбука

Танјуг
Дан након САД-а и Њемачка покренула истрагу против Фејсбука

БЕРЛИН- Њемачки антимонополски регулатор покренуо је данас истрагу против Фејсбука због одлуке компаније да производе виртуелне стварности сестринске компаније „Окулус“ повеже са том друштвеном мрежом.

Савезна служба за борбу против монопола (Bundeskartellamt) , саопштила је да је покренула поступак против злоупотребе због планова компаније Фејсбук да од корисника најновијих наочара за виртуелну стварност (ВР) „Квест2“, које производи „Окулус“, затраже регистрацију са Фејсбука налога, преноси АП.

„Повезивање производа виртуелне стварности и друштвене мреже на овај начин могло би да представља забрањену злоупотребу доминације на тржишту од стране Фејсбука, рекао је предсједник овог тијела Андреас Мунт и објасно да са својом друштвеном мрежом Фејсбук заузима доминантну позицију у Њемачкој, а такође је већ важан играч на новом, али растућем тржишту ВР-а.

„Намјеравамо да испитамо да ли ће и у којој мјери овај аранжман за везивање утицати на конкуренцију у обе области дјеловања", поручили су из њемачког регулаторног тијела.

Као одговор на захтев АП-а за коментар, Фејсбук је саопштио да је ове године већ зауставио продају својих Окулус производа у Њемачкој, али је рекао да то није повезано са истрагом покренутом данас.

„Иако Окулус уређаји тренутно нису доступни за продају у Њемачкој, сарађиваћемо у потпуности са „Бундескартеламтом“ и увјерени смо да можемо показати да не постоји основа за истрагу“, саопштио је Фејсбук.

Компанија је раније ове године објавила да ће сви корисници „Квест 2“ захтјевати Фејсбук пријаву уређаја, као и да ће корисници других Окулус производа моћи да обједине свој налог или да наставе да користе Окулус налог до јануара 2023. године.

Њемачка истрага долази само дан након што су Америчка федерална трговинска комисија и готово све савезне државе тужиле компанију Фејсбук због наводног кршења антимонополских прописа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана