Да ли вас неко може шпијунирати кроз веб камеру?

телеграф
Foto: Unsplash

Веб камере и телефонске камере могу бити хаковане, дајући хакерима потпуну контролу над њиховим функционисањем.

Као резултат тога, хакери могу да користе камеру уређаја и за шпијунирање појединаца и за тражење личних података. Срећом, постоје кораци које можете предузети да спријечите или идентификујете ову врсту активности на вашем телефону или рачунару.

Шта хакер може да уради са камером вашег уређаја?

Ако хакер добије приступ вашем уређају, може да користи камеру за широк спектар ствари, углавном да гледа кроз њу, снима фотографије или вас чак и прислушкује помоћу уграђеног микрофона. Добра вијест (ако се то може рећи) је да савремени уређаји имају индикаторско свјетло или неки вид обавјештења када је камера активна.

Уколико видите нотификацију или лампицу да се појављује насумично, а знате да ни једна од ваших апликација тренутно не користи камеру, можда имате проблем.

Затим, хакер ће вјероватно тражити одређене информације попут лозинки или важних информација које сте сачували на телефону или рачунару, а не да вас једноставно шпијунира. Заправо, у већини случајева, хакери не циљају појединце, већ траже сигурносне камере које имају велика предузећа како би на основу снимака дошли до ових података.

Ипак, и појединци су некад на мети хакера. Наравно, постоје неке праксе које вас могу заштити од тога или вам барем помоћи да идентификујете проблем.

Како спријечити да ваш уређај постане шпијунска камера

Уколико сте забринути због тога како ваша wеб камера може да утиче на вашу приватност, можете предузети неколико једноставних корака који ће отежати потенцијалним хакерима да користе вашу камеру.

Постоје мали комади пластике који се користе да се камера "затвори". Ови "поклопци" могу се наћи у већини продавница електронике или на интернету.

Или можете залијепити љепљиву траку преко камере. Међутим, иако неће моћи да виде, хакери ће и даље моћи да вас прислушкују преко микрофона.

Искључивање лаптопа или телефона док се не користе један је од кориснијих савјета. Међутим, ако су у такозваној хибернацији и даље могу бити рањиви.

Безбједносне стратегије такође могу да спријече или идентификују хакове камере

Најбоље праксе за сајбер безбедност, попут оних које је споменула ЦИСА, помоћи ће вам да осигурате да хакер не користи вашу камеру. Од суштинског је значаја да знате како да идентификујете да ли је ваш рачунар заражен.

Као што смо рекли, ако лампица ваше wеб камере трепери насумично, то би могао да буде знак да јој приступа хакер или злонамјерни софтвер.

Ако примијетите да се ово дешава, провјерите дозволе за камеру на уређају да видите које апликације и услуге га користе на сљедећи начин:

Windows: Start > Settings > Privacy & security > Camera.

Mac: System Preferences > Security & Privacy > Camera.

Android: Settings > Privacy > Permission manager > Camera.

iOS: Settings > Privacy > Camera.

Надгледање вашег телефона или рачунара у потрази за необичним датотекама, чудном мрежном активношćу и непознатим апликацијама такође вам може помоćи да уочите посљедице малвера.

Ако се чини да ваш систем има вирус који ваш антивирусни програм не може да ухвати, можете да однесете рачунар у поуздану продавницу за поправке или стручњака за сајбер безбједност ради детаљнијег прегледа. Сајбер безбједност није шала, а хакери постају све подмуклији, понекад, најбољи приступ идентификацији и уклањању злонамјерног софтвера је да однесете машину обученом професионалцу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана