Да ли вам је телефон успорио? Ово сервисирање можете сами да обавите

Г.С.
Да ли вам је телефон успорио? Ово сервисирање можете сами да обавите

Телефонима је, с времена на вријеме, потребно мало пажње и његе. Али, не морате да посјећујете конкретан сервис, већ „мало“ сервисирање можете да обавите и самостално, код куће.

Мобилни телефони се временом и учесталошћу коришћења успоре. За то је једним дијелом одговорна количина података коју складиштимо у уређај, а дијелом су то и апликације које се инсталирају.

Први корак у овом подухвату би требало да буде спољашње чишћење телефона.

Уколико на телефону имате заштитну маску – уклоните је и добро пребришите уређај сувом крпом како бисте уклонили прашину и прљавштину. Посебну пажњу посветите слотовима за пуњење, звучник и микрофон.

Редовно бришите све апликације које не користите. Андроид с времена на вријеме упозорава које апликације нисте дуго користили и онемогућиће им приступ важним подацима. Међутим, можете и сами уклонити непотребне апликације тако што ћете у подешавањима пронаћи опцију Апплицатионс са списком свих апликација (укључујући и оне које нисте скоро користили). Ту можете уклонити непотребне апликације.

Постоји и једноставан начин да се ријешите докумената који су се временом накупили у вашем телефону, који су вам некада на кратко били потребни или корисни, а сада више нису од користи. Можете да их уклоните одласком у Documents/Files/File Manager и слично.

Прегледајте шта све имате у дијелу Downloads/Преузимања, гдје се налазе сви документи које сте икада преузели на свој телефон. Прегледајте документе и обришите оне који вам више нису потребни. Исто важи и за Photos за фотографије и галерије и уклоните све оне мутне или лоше фотографије које су настале током времена.

Оптимизујте свој уређај укључивањем опције за оптимизацију коју има готово сваки модеран телефон. То ће затворити апликације које раде у позадини, детектоваће повећану потрошњу батерије, а провјериће и да случајно нисте негдје покупили неку злонамјерну апликацију.

Ако желите да сачувате батерију, укључите тамни начин рада (дарк моде). Ова опција се налази у подешавањима (Сеттингс) у оквиру опција екрана/Display.

На крају, уђите у подешавања, одаберите опцију Приватност/Privacy и тамо пронађите опцију Permissions Manager. Прођите сваку категорију како бисте видјели које апликације имају приступ ком дијелу вашег телефона и података.

Можете да одаберете једну од три опције – да ускратите дозволу, дате дозволу само једном када је апликација у употреби или дате дозволу за стални приступ апликације уређају, преноси Б92.

Препорука је да дајете дозволу само једном или само кад је та апликација у употреби, како бисте смањили могућност злоупотребе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана