Да ли овај USB може да обезбjеди рачунаре за милијарде?

24sata.hr
Да ли овај USB може да обезбjеди рачунаре за милијарде?

Пројекат би требало да омогућити да се одбачени или неисправни рачунари поновно врате у функцију, али да свако са Keepodом има искуство коришћења сопственог рачунара.

USB меморија је међу најједноставнијим свакодневним стварима, које узимамо здраво за готово, а сада би могла да постане једно од рjешења које ће омогућити коришћење рачунара за скоро двије трећине свјетске популације.

Нисан Бахар и Френки Имбеси осмислили су Keepod, а практично се ради о оперативном систему на USB-у. На Индиегого платформи су успјели да остваре циљ и прикупе 40.000 долара за развој пројекта који планирају да тестирају у слумовима кенијског главног града Најробија.

На том подручју људи просјечно зарађују нешто више од еуро на дан, а јако мало их има рачунар или приступ интернету. Међутим, Бахар и Имбеси Keepodом желе то да промене, пише BBC.

Пројекат би требало да омогућити да се одбачени или неисправни рачунари поновно врате у функцију, али да свако ко има Keepod има искуство сопственог рачунара, са својом радном површином, програмима и подацима. По малом дијелу цијене лаптопа, таблета или другог рачунара.

Двојац се нада да ће за пројекат заинтересовати око 150.000 људи у земљи, а за почетак ће стикове да понуди особљу и ученицима школе “WhyNotAcademy, која је покренута у Mathare слуму. У њој су Бахар и Имбеси у марту донијели рутер са SIM картицом и ученике спојили на интернет. Ученицима су донијели и неколико старих преносника па им подјелили Keepod стикове, са којих се директно подиже модификована верзија Андроида 4.4.

Аутори пројекта желе да сваки рачунар или лаптоп буду једноставни за коришћење као и телефон, са иконама за разне задатке или спремљеним адресама wеб страница. Сваки Keepod памти своје поставке и лозинке, а на меморију пакује податке и програме.

“Ово ће помоћи људима у Африци да сами себи помогну, помоћи ће им да почну да уче и како да зарађују”, каже директор Доминик Отјено о потенцијалу да технологија промјени ментални склоп дјеце.

Како пише BBC, Keepod није замишљен да доноси велику зараду, али да се пројекат може сам одржавати. Бахар и Имбеси планирају да људи у разним земљама купују стикове, на њега инсталирају систем и основне апликације, а потом га продају за малу зараду.

Након лансирања Keepodа у Најробију, слиједећи план је довести га у Индију, Израел, на југ Италије, али и друге дијелове Африке.

Да би Keepod радио, рачунар на који се спаја мора имати процесор, 1 GB RAM-а, основну графичку картицу, што значи да се бројни прастари рачунари на овај начин могу вратити у функцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана