Да ли је штетно пунити телефон током ноћи ?

GS
Foto: Unsplash

У ери паметних телефона и сталног повезивања, свакодневно пуњење уређаја постало је неизоставни дио нашег живота. Али, једно питање остаје контроверзно - да ли је штетно пуњење телефона током ноћи?

Стручњаци се не слажу потпуно око ове теме. Иако су модерни телефони опремљени напредним батеријама и паметним техникама управљања пуњењем, постоји забринутост да би ноћно пуњење могло дугорочно штетити капацитету батерије.

Батерије на мобилним уређајима су обично литијумске, које су осјетљиве на прекомерно пуњење. Преоптерећивање батерије може довести до смањења њеног капацитета током времена.

Савјет произвођача је обично да се одржава батерија на нивоу између 20% и 80%, јер пуњење изнад овог опсега може узроковати стрес за батерију. Пуњење током ноћи обично значи да ће телефон остати прикључен и пуњен и након што достигне 100%, што се сматра пуњењем изнад препорученог опсега.

Међутим, већина људи користи своје телефоне током дана и захтијева да батерија издржи до краја дана. То често захтијева да се телефон пуни ноћу како би био спреман за нови дан. Ако слиједимо смјернице произвођача и користимо квалитетно пуњач, ризик од озбиљног оштећења батерије је сведен на минимум.

Коначно, кључ је у правилном управљању пуњењем и одржавању квалитетног пуњача. Придржавање смјерница произвођача и избјегавање јефтиних, неодобрених пуњача може помоћи у очувању здравља батерије. Такође, ако желите да смањите потребу за ноћним пуњењем, можете размотрити коришћење батеријских банака или брзих пуњача који омогућавају брзо пуњење током дана, преноси Глас Српске

У закључку, ноћно пуњење телефона може бити потребно за многе људе, али уз правилно управљање и коришћење квалитетних пуњача, ризик од штете на батерији може се минимизирати. Важно је да свако прати смјернице произвођача и буде свјестан дугорочних ефеката на капацитет батерије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана