Да ли је интерент измишљен 1934? VIDEO

Агенције
Да ли је интерент измишљен 1934? VIDEO

Белгијски наулчник Паул Отлет, кога многи већ сматрају зачетником информатике, још 1934. је дошао на идеју о повезивању телевизора и телефона ради ширења информација садржаних у објављеним дјелима.

Овај концепт, који у суштини одговара концепту интерента, описао је у свом дијелу “Расправе о документацији”, а на Свјетском фестивалу науке, који се данас одржава у Њујорку, начници се поново присјећају овог визионара.

 “Радни простор није више закрчен књигама”, описује Отлет своју замисао.

“Умјесто њих, ту је телевизор и телефон на домак руке. Захваљујући њима, страница коју треба прочитати, или одговор на питање који желите, појављују се на екрану ако их затражите телефоном:” 

Отлет своју идеју даље разрађује сугеришући да би ако се екран подјели могло да се прикаже и више страница књига одједном, што подсјећа на отварање неколико “прозора” уз помоћ браузера. 

Своју визију Отлет је назвао “телевизијска књига”, а више од 30 година касније његове замисли први пут су преточене у дјело, у једном војном пројекту из 1960.

Овај пројект, који је представљао први вид интернета, звао се ARPANet, предводио га је Винтон Серф, и у оквиру њега су први пут размjењене поруке између два комопјутера смештена једна крај другог.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана