Да ли је Apple промашио зицер против Самсунга?

Businessinsider.com
Да ли је Apple промашио зицер против Самсунга?

До јуче, најгора ноћна мора Самсунга претварала се у стварност.

Продаја је пала за 10 одсто, великим дијелом зато што су јефтинији кинески Андроид телефони завладали тржиштем. Осим тога, велика предност Самсунга у односу на Apple – чињеница да има два фаблета у понуди, а екипа из Купертина ниједан, нестала је након што је Apple објавио да ће у септембру представити своју верзију смартфона са великим екраном, iPhone 6.

Неки купци неће куповати такве уређаје, све док не виде шта то спрема Apple.

Укратко, Apple је сатjерао Самсунг у ћошак и то баш тамо гдjе је желио: продаја је пала, као и удио на тржишту, а купци и даље оклијевају да купе Самсунг фаблете, док не виде како изгледа iPhone 6.

Међутим, објављено је да Apple можда ипак није спреман да већ у септембру представи 5,5-инчни iPhone 6. Верзија од 4,7 инча је спремна, али ће се на велики iPhone, по свему судећи, још чекати.

Ако до тога дође, Самсунг ће остати главни произвођач фаблета на свијету за људе који воле веће екране.

Велики iPhone 6 је према неким наводима теже произвести, због проблема са осијетљивошћу екрана на ивицама. Због тога iPhone 6 можда неће бити у продавницама до наредне године.

То су најбоље вијести које је Самсунг могао да чује. Сада има прилику да убиједи људе да им је потребан нови (већи) телефон у року од наредних шест мјесеци, а који Apple нема.

Не би било чудно ни да почне да снижава цијене Galaxy и Note телефона, како би повећао удио на тржишту и привукао нове купце прије краја године.

Да ли ће то бринути Apple, сасвим је друга тема. Неки мисле да 5,5-инчни iPhone 6 није ни требало да буде највећа узданица, зато што купци овог бренда више воле мање, компактније телефоне, који лако стају у једну руку.

Према једној теорији, Apple чак и не дијели муштерије са Самсунгом. Заправо, постоје два одвојена тржишта – једно за Apple, друго за Андроид производе. На првом, Apple се такмичи сам са собом, а другом, Самсунг се бори са још хиљадама азијских произвођача.

Међутим, ако то није тачно, ово је можда посљедња прилика да Самсунг докаже да је велики играч на том пољу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана