Да ли Google зна вашу WiFi шифру?

TalkAndroid
Да ли Google зна вашу WiFi шифру?

Са свиме што се дешава у вези са приватношћу људи на интернету и шпијунирањем Националне безбjедносне агенције САД, људи су све нервознији када су у питању бројни облици безбjедности. Најновија брига у везу са приватношћу сада су постале WiFi шифре.

Мајкл Хоровиц који ради за Computer World тврди да Google зна све WiFi шифре које су смjештене на Андроид уређајима.

Верзија Андроида 2.3.4 посjедовала је опцију „Backup my setting" (Settings/Privacy) која је чувала WiFi шифру на Google серверима. Уколико премотамо причу све до Андроида 4.2, одабиром ове опције добијате обавjештење – "Бекапујте податке из апликација, WiFi шифре и друга подешавања на Google сервере".

Google очигледно енкриптује податке које чува на својим серверима, али могу да их декриптују уколико добију директан захjтев од владиних агенција. То не би требало да брине већину корисника пошто се такви подаци траже углавном приликом потраге за криминалцима.

Међутим, шта уколико неко упадне на те сервере, да ли та особа може да добије WiFi податке корисника и са њима учини нешто малициозно?

Ово није само случај са Googleом, то се односи на све cloud сервисе које људи користе. Многи користе овакве сервисе како би чували личне шифре и податке.

Врло су мале шансе да неко у тим компанијама сjеди и чита све те податке, тако да највећу бригу представљају хакери.

Уколико рjешите да своје податке држите на оваквим серверима, Google би заправо врло лако могао да буде најсигурније мjесто за њихово чување.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана