Да ли бесплатан Windows значи крај за Windows RT?

TechRadar
Да ли бесплатан Windows значи крај за Windows RT?

Microsoftова најава да ће Windows бити бесплатан за таблете који су мањи од 9 инча изненадила је многе. Међутим, овај потез потеже питање релевантности Windowsа RT.

С обзиром да је велики број произвођача напустио Windows RT у корист Googleовог Chrome OS-а, чини се да Microsoftов OS и нема свијетлу будућност пред собом.

Windows RT је био покушај да се компанија удаљи од Интела и прихвати ARM и његове бројне предности као што су цијена и мања потрошња енергије.

Међутим, све је кренуло погрешним путем – мањак едукације, лоша иницијална имплементација, неуспјех да се привуку девелопери и високе цијене значили су да је Windows RT од самог старта био осуђен ан пропаст.

Међутим, уколико премотамо до 2014. године, можемо да примјетимо да су Microsoft и Интел поново у љубави, поготово након изјаве Терија Мајерсона из Microsoftа – „Пребацили смо Windows на АRМ, али једина компанија која ради невjероватне ствари у посљедње вријеме је Интел".

Како стоје ствари, Windows 8.1 ради боље од својих претходника на основном хардверу (може да ради на 400HMz процесору), а Microsoft је задржао најосновније захтjеве за Windows 8.1 апдејт на 1GB RAM-а и 16GB простора за инсталацију.

То све можете наћи на 6 година старом нетбуку.

Интел је радио напорно како би своју цијелу линију процеосра приближио перформансама које нуди ARM.

У скоријој будућности можемо да очекујемо читав низ хибридних уређаја, ултра танких лаптопова и таблета који ће посjедовати 9-инчни дисплеј са 1.920 x 1.080 резолуцијом као и са комплетним Windows искуством коришћења.

Са правим компонентама и периферијама, као и цијеном испод 250 евра, овакви уређаји би могли да представљају идеално рјешење за многе, како пословне тако и обичне кориснике.

Све то доприноси промени пејзажа који сада већ скоро потпуно негира све оно што је Windows RT требало да понуди. Microsoft своје ресурсе фокусира на Windows (x86) и Windows Phone на ARM-у.

Другим ријечима, Windows RT више није потребан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана