CTA је пала, слиједи борба против INDECT-а

Танјуг
CTA је пала, слиједи борба против INDECT-а

АCTA је заустављена и Европски парламент је одбацио њено усвајање, а сада ће се"

 

Како наводи њемачки радио "Дојче веле", INDECT (Inteligent information system supporting observation, searching and detection for securuty of citizen in urban enviroment), је међународни истраживачки пројекат за надзорне системе, а Европска унија га финансира са 11 милиона евра.

Покренут је 2009. године и у року од пет година треба да разради методе за предвиђање масовних паника, али и злочина.

У те сврхе требало би да се користе видео-надзор и биометријски методи распознавања лица, а можда и беспилотне роботиране летjилице.

"Помоћу ових технолошких направа, јавни простор би могао да се надгледа с циљем да се пронађу уочљиви обрасци понашања који нису ближе дефинисани", наводи њемачки радио "Дојче веле".

Сумњиве особе би тако могле лакше да се уоче, а подаци о њима, ако постоје, могли би да се провере у бази података - све то као подршка државним органима безбједности.

Њемачки блог "Netzpolitik.org" који је покренуо борбу против трговинског споразума против фалсификовања АCTA, која је довела до тога да га Европски парламент у јулу одбаци, сада поново позива на масовне протесте и отпор.

Протести против INDECT-а су већ одржани ове недјеље у Њемачкој, Белгији, Аустрији, Чешкој и Француској у организацији групе Анонимус.

"Немојмо стајати и гледати како нам одузимају наша основна права", поручују чланови групе Анонимус у једном снимку на Јутјубу.

"Протестујмо против INDECT-а исто онако како смо почетком године протестовали против АCTA-е", позвао је грађане и шеф канцеларије Европске комисије за свемирска истраживања, безбједност и глобални надзор Марко Малакарне.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана