Црногорци купују телефоне који краду струју

Агенције
Црногорци купују телефоне који краду струју

Подгорица - Грађани Црне Горе изнашли су још један начин да доскоче високим рачунима за струју, почели су да купују смарт телефоне с апликацијом која омета рад бројила, преносе црногорски медији.

Телефони с посебним софтвером и инсталираним апликацијама које служе за умањење потрошене електричне енергије продају се на неколико затворених група на друштвеним мрежама и форумима.

Продавац телефона тврди да се прије продаје сваки купац може да увјери да апликација ради и да стварно умањује потрошене киловате, пишу "Дневне новине".

Поред телефона с апликацијама за крађу, на друштвеним мрежама и форумима се продају и други уређаји.

Цијена зависи од врсте бројила, уколико је ријеч о старом за један уређај је довољно издвојити од 10 до 200 евра, док је на дигиталном бројилу, тврде домишљати грађани, теже красти струју.

Први начин који је дјелотворан, али за који трговци тврде да га је лако открити је блокирање рада бројила електро шоком.

Скупља варијанта и најчешћа је куповина специјалних, јаких магнета који успоравају рад бројила, а могу се наручити и путем интернета.

Корисник са Фејсбук профила “Продаја телефони Подгорица”тврди да у понуди има поменуту апликацију која омета рад бројила и на тај начин успорава потрошњу.

Паметне телефоне с инсталираним апликацијама за ометање рада бројила наведени корисник продаје од 160 до 280 евра, у зависности од модела телефона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана