Chrome 100 i Firefox би могли срушити неке сајтове

Б92
Foto: профимедиа

Како се и Chrome i Firefox приближавају својој 100. верзији, оно што би требало да буде разлог за славље програмера могло би да се претвори у прави проблем.

Испоставило се да, слично као што је то био Y2К баг, троцифрени бројеви кодирани у Јусер-Агентс (УА) секцијама прегледача могу изазвати проблеме код мањег броја сајтова, сугерише Блипинг Компијутер.

Мозила је прошле године започела експеримент како би открила да ли ц́е верзија 100 утицати на сајтове и управо је објавила резултате. То је утицало на мали број сајтова (међу њима и неке веома велике) који нису могли да анализирају Усер-Агентс низ који садржи троцифрени број. Значајни сајтови, који су још увек погођени, су ХБО Го, Бетесда и Јаху.

Грешке могу да укључују поруку "прегледач није подржан", проблеме са приказивањем сајта, грешке при рашчлањивању, грешку 403 и друго.

Како је ово могло да се догоди?

"Без једне спецификације коју је потребно пратити, различити прегледачи имају различите формате за Јусер-Агент низове и рашчлањивање Јусер-Агента специфичног за локацију. Могуће је да неке библиотеке за рашчлањивање могу имати чврсто кодиране претпоставке или грешке које не узимају у обзир троцифрене бројеве главних верзија програма", објашњава Мozilla на свом блогу.

Срећом, програмери за оба претраживача имају план. Ако постоје проблеми са сајтовима који се не могу рјешити прије него што се верзије објаве, оба прегледача ц́е замрзнути бројеве верзија на 99 у Усер-Агентс низовима или ц́е унијети замјене кода да би се рјешили проблеми

Оба прегледача су такође замолила програмере да тестирају своје сајтове са Firefox Chrome100 јусер-Агентима. Прегледачи би требало да стигну 29. марта (Chrome) и 3. маја (Firefox)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана