ЦД није "мртав", продаја порасла први пут у 17 година

ГС
Foto: Илустрација

Иако стриминг у данашње вријеме доноси огроман новац музичкој индустрији, ЦД још није мртав.

Према подацима из званичног годишњег извјештаја, приходи од продаје ЦД-ова су порасли за 21 одсто на 584 милиона долара у 2021. години. То је прво повећање прихода од продаје ЦД-ова у САД-у још од 2014. године. Резултат је то поновног отварања музичких продавница и продаје ЦД-ова на концертима након што је пандемија вируса корона све зауставила 2020. године.

Као што је био случај у протеклих 15 година, продаја винила такође наставља расти, а приход је порастао за невјероватних 61 одсто у 2021. години на милијарду долара. Ово је први пут да је продаја винила достигла ту границу још од 1986. године. Укључујући друге формате, продаја "физичке" музике је износила 1,66 милијарди долара у САД-у прошле године.

Једини музички формат који је доживио пад прихода прошле године је дигитално преузимање. Продаја је пала за 12 одсто на 587 милиона долара, што је тек за 3 милиона више у односу на продају ЦД-ова у 2021. години.

Међутим, приходи од стриминга и даље расту, а укључујући платформе попут дигиталног радија, укупан приход је порастао за 23,8 одсто на 12,4 милијарде прошле године. Плаћена претплата је донијела 9,5 милијарди долара, што је повећање за 23 одсто у односу на 2020. годину. Многе плаћене претплате су забиљежиле повећање до 11 одсто на 84 милиона долара у просјеку. Бројке могу варирати током године јер претплатници могу купити чланарину, али је и отказати.

Стриминг је данас главни "moneymaker" за музичку индустрију те чини 83 одсто укупног прихода. Међутим, упркос томе, продаја физичких медија представља охрабрење за фанове тог формата, али и увјерава умјетнике да још увијек могу зарадити продајом ЦД-ова, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана