Британски војни авион летио с дијеловима из 3D принтера

Aгенције
Британски војни авион летио с дијеловима из 3D принтера

Британски војни зракоплов Торнадо с металним компонентама направљеним помоћу 3D принтера прошлог је мјесеца обавио успјешан пробни лет, саопштила је британска војна индустрија BAE Systems.

Авион је био опремљен заштитном маском за радио кокпита направљеном помоћу 3D принтера, заштитним елементима на подвожју и држачима за врата усисника, објавила је та британска компанија.

Прозвођачи авиона траже јефтније и брже начине за производњу дијелове те је NASA у аугусту прошле године успјешно тестирала компоненту млазног мотора направљену 3D принтером.

"Одједном више нисте везани мјестом гдје морате произвести те дијелове", рекао је Мајке Мареј, један од челника BAE Sistemsа, објављујући успјешан пробни лет на узлетишту фирме у Вортону на сјеверу Енглеске и истакнуо да се сада дијелове могу произвести било гдје гдје се могу допремити принтери. Ако је могуће стројеве допремити на ратиште то такође јача могућности гдје обично не би имали подршку произвођача.

BAE је рекла, не наводећи појединости, да неки дијелови, произведени у бази британског краљевског ратног ваздухопловства у источној Енглеској, у производњи коштају мање од од 100 фунти, односно 120 евра, те би могли уштедјети стотине хиљада фунти сваке године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана