Блекбери: Које шифре не смијете да користите?

Aгенције
Блекбери: Које шифре не смијете да користите?

"Блекбери" стално тражи начине да заштити повјерљиве податке својих корисника. Један од елемената безбједности је да се ограниче могућности одабира шифри за идентификацију.

Компанија "RIM" саставила је листу 106 шифара забрањених корисницима "зато што су сувише слабе". На листи се налазе "123456", "pookie", "butthead", "snoopy", као и ликови из серије Вини Пу, "Tigger", "piglet" и "poohbear".Као најслабија шифра означена је "password".

Тим Сегато из RIM-а каже да су листу направили истраживачи тржишта, а да се она односи на идентификацију за "Блекбери" на основу које корисници приступају сајту компаније, апликацијама и сервисима и не односи се на оне којима се корисник логује приликом укључивања уређаја.  

Прошле године "Мајкрософт" је забранио "слабе" шифре на емаил сервису Hotmail. "Google Wallet" такође одбацује шифре које би неко лако могао да хакује.

Упркос таквим напорима "Блекберија" да заштити кориснике, постоји много више од 106 начина на које они постају лака мета хакерима.  

Уз помоћ софтвера попут "Johne the Ripper", они могу да открију милионе шифара.

Према студији коју је 2007. спровео "Мајкрософт, просjечан корисник интернета има 25 различитих налога, али користи свега 6,5 шифара како би их заштитила.  

Стручњаци за безбедност на интернету савjетују да корисници смишљају дуге и сложене шифре састављене од слова и бројева, као и а за сваки налог имају другу комбинацију, како би спречили хакере да потпуно преузму њихов дигитални живот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана