Београд добио музеј ретро рачунара и конзола

Г.С.
Foto: Yandex

Интерактивни музеј ретро рачунара и конзола за видео игре отворен је у Београду. Међу бројним занимљивим експонатима Yandex Музеја, чији је улаз бесплатан, налази се реплика култне Галаксије, југословенског компјутера из 1983. године.

Чувену Галаксију развио је Воја Антонић. Као микропроцесор је користио З80А, имао је RAM од 6 килобајта, као спољну меморијску јединицу користио је касетофон, а монитор је био обичан телевизор.

Ту је и британски кућни рачунар ZX Spectrum, један од најпопуларнијих кућних рачунара у историји, затим пионир ере дигиталне креативности 8-битни Commodore 64, који је својевремено ушао у Гинисову књигу свjетских рекорда као најпродаванији рачунар икада, са преко 15 милиона јединица продатих широм свијета. Изложена је и чувена Sega Mega Drive конзола, први Sony PlayStation и многи други, укључујући и популарни Apple необичног изгледа iMac G4, Амига 500.

Историја развоја рачунара

Посhетиоци уз помоћ бесплатног водича могу да прођу кроз историју развоја дигиталних технологија. Улаз у музеј, који се налази у улици Војводе Бојовића 12 на Дорћолу је бесплатан, а радно вријеме је сваког радног дана од 11 до 19 часова. Сваки компјутер у Yandex Музеју је потпуно функционалан, што значи да посјетиоци могу сами да покрећу програме, играју неке од омиљених игрица и доживе својеврсно путовање кроз еволуцију технологије.

 „Кренули смо раних 90-их година, када је интернет тек настајао. Наши оснивачи и инжењери су учили информатику и програмирање користећи компјутере који су били доступни у то време, од којих су неки сада изложени у музеју. Желели смо овим да представимо технологију тог периода, па чак и ранијег, и одамо почаст свему оном уз шта смо одрастали и шта је обликовало индустрију којом се бавимо. Верујемо да ће нашим посетиоцима изложба бити занимљива, јер ће, између осталог, моћи лично да испробају све експонате", изјавила је Бранка Величковић, ХР Директорка у компанији Yandex.

У музеју су спремни да угосте све љубитеље компјутера, а очекују и велики број малишана, како би се дјеца на директан начин упознала са историјом компјутера, видео игрицама, али и научила више о развоју технологије, преноси BIZLife

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана