BadNews - опасан Андроид програм

Index.hr
BadNews - опасан Андроид програм

Власници Андроида, опрез! На Google Playу се међу апликацијама појавио опасан програм назван "BadNews".

Опасан програм открила је компаније Lookout, а до сада се појавио у 32 различите апликације, пише PCMag.

Већина тих апликација је на руском језику али неке од њих може скинути свако без имало размишљања јер се углавном ради о игрицама. Тако су "заражене" игрице Little Fox, Star Knife и Stupid Birds (не "Angry Birds")

Процjењује се да је скинуто од два до девет милиона апликација у којима се налази спорни програм међутим Google је реаговао и повукао све апликације.

"Није баш једноставно убацити опасан код у Google Play па су аутори 'BadNews' направили своју оглашивачку мрежу која је слала програм на заражене уређаје нешто касније, да избjегне Googleву контролу", каже Марк Роџерс из Lockaoutа.

"BadNews може слати SMS-ове, инсталирати апликације и слати осjетљиве податке као што су број мобилног и код уређаја на свој сервер. Још горе, ако скида upgradove, оне су замаскиране у нормална имена, тако да корисник мисли да ставља на уређај нову верзију Skypeа".

Према посљедњем извјештају који је саставио NQ Mobile, готово 33 милиона уређаја са Андроиодом је имало неку врсту вирусног софтвера, што је повећање од 200 посто у односу на 2011. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана