Aутомобиле ћемо откључавати телефоном!

Aгенције
Aутомобиле ћемо откључавати телефоном!

Власници Хјундаи аутомобила моћи ће уз помоћ ове технологије да откључавају своје возило мобилним телефоном.

Хјундаи је прилагодио НФЦ бежичну технологију помоћу које ће власници аутомобила моћи да откључавају своје возило мобилним телефоном.

Технологија функционише слично као бесконтактни систем откључавања возила, само што се у овом случају умјесто специјалног кључа користи паметни телефон.

Довољно је да возач приђе аутомобилу и примакне свој телефон специјалној наљепници која се налази на прозору возила и врата ће се откључати.

Хјундаи, који је овај систем представио јавности у својој европској бази у Њемачкој, саопштио је да ће се нова технологија наћи у њиховим серијским моделима 2015. године.

Нова бежична технологија такође ће омогућити возачу да повеже свој паметни телефон са мултимедијалним системом аутомобила и синхронизује податке са телефона, који ће се очитавати на седмоинчном централно постављеном екрану осјетљивом на додир.

Возач ће помоћу овог концепта повезивања мобилног телефона и аутомобила моћи да сачува одређана подешавања на возилу, која ће касније активирати преко телефона, као што су положај сједишта, подешеност ретровизора и радио станица на аудио уређају и слично.

Осим тога, Хјундаи ће омогућити и бежично пуњење батерије мобилног телефона у возилу.

Aко се питате шта ће се десити ако се евентуално испразни батерија на мобилном телефону када треба откључати аутомобил, одговор је једноставан – користиће се класични кључ који ће и далје бити у употреби.

Иначе, једна од предности овог система јесте и то што ће аутомобил моћи да "препозна" ко га вози и да аутоматски активира његов профил и подешавања.

Систем је развијен у сарадњи са произвођачем електронских компоненти, корпорацијом Броадцом, а сарадња ће се наставити и на технологији за упозорење о напуштању траке којом се возило креће и камерама за помоћ у вожњи уназад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана