Асанж: Google је сувише велики и лош

Taнјуг
Асанж: Google је сувише велики и лош

Оснивач сајта Wikileaks Џулијан Асанж изјавио је данас да се ствара нови свjетски поредак у коме ће доминантну улогу имати апарат државне бjезбедности, а компанију Google је назвао "сувише великом и лошом".

"Свjедоци смо да на сваке четири године долази до дуплирања моћи (америчке) Националне агенције за безбjедност", рекао је Асанж у говору прослijеђеном учесницима Међународне конференције OHM2013 у кампу Гистмерамбахт који се налази 30 км од Амстердама, посвећеној интернет технологијама.

Асанж, који се налази у амбасади Еквадора у Лондону већ више од годину дана, оцијенио је да чак и поједини стручњаци нису свијесни шта се тачно догађа.

Он је навео да, имајући у виду распрострањеност друштвених мрежа, људи добровољно дају своје личне податке чиме уствари бесплатно одрађују посао за Националну агенцију за безбједност. Према њему, свијету су очајнички потребне границе које би штитиле приватност грађана.

Асанж је позвао све оне које раде за безбједносни апарат, а вјерују да је то погрешно, да престану да то чине. Оснивач Wikileaksа, који је објавио на хиљаде повјерљивих дипломатских депеша САД, критиковао је компанију Google да је постала "сувише велика и лоша".

"Како је Google постао део система, постао је велики и лош", рекао је Асанж и додао да тај интернет гигант даје огромне суме новца за лобирање.

Асанж је поручио стручњацима за интернет технологију да се не плаше. "Не дозволите да вас уплаше. Не дозволите да зауставе ваш значајан допринос свијету", рекао је он. Асанж се од јуна прошле године налази у амбасади Еквадора, чије власти су му одобриле азил како би избјегао изручење Шведској гдје је оптужен за сексуални напад, али Велика Британија одбија да му обезбједи слободан пролаз да отпутује.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана