Apple тражи 1.000 маркетинг стручњака, али се нико не одазива

Businessinsider
Apple тражи 1.000 маркетинг стручњака, али се нико не одазива

Apple се налази у слијед велике реорганизације , а највећа жртва овог процеса биће његова дугогодишња маркетиншка агенција TBWA/Media Arts Lab која је створена по наредби оснивача Стива Џобса. Агенција се изгледа више не налази у милости свог јединог клијента од Џобсове смрти.

Компанија сада жели да ангажује 1.000 нових маркетиншких стручњака како би осмислили и спровели у дjело 1.1 милијарду долара вредан налог.

То је пуно нових људи: "Они су једноставно само почели да окрећу бројеве", изјавио је један извршни директор сајту Ад Аге.

Рад у Appleу требало би да буде посао из снова, али многи стручњаци одбијају позив зато што компанија више није толико атрактивна као некад.

Appleово рекламирање је у посљедње вријеме сумњивог карактера. Неке нове рекламе су инспиришуће, док су друге ужасне. Али највећи дио њих је просјечан.

Компанијин проблем лежи у чињеници да многи из рекламне индустрије више не желе да раде за њу. Apple је некада био најпрестижнији бренд на свијету, али чини се као да је у посљедње време изгубио свој "рекламни пламен".

Google је сада по многима бољи бренд. Чак је и Appleов шеф маркетинга Фил Шилер признао да Самсунг има знатно бољи "осjећај" док Apple и даље покушава да пронађе прави смер за iPhone.

"Више не осjећам Appleову енергију. Револуција је дошла и прошла, и нисам сигуран да би посао у Appleу био креативна прилика. Уколико бих желио да се придружим неком бренду, радије бих радио за Кока колу или Пепси", изјавио је један директор рекламне агенције ком је понуђен посао.

Други маркетиншки стручњак сматра да је живот у Силицијумској долини исувише скуп за плату коју Apple нуди.

Appleов други проблем лежи у чињеници да је TBWA предуго задужен за компанијин маркетинг, тако да је конкуренција уграбила друге врхунске агенције.

Apple једноставно не може да дође до њих – ПЈ Фереира, оснивач агенције из Сан Франциска Переира & О'Дел тврди да је одбио Apple зато што већ сарађују са Интелом, Toshiboм и Skyеом.

Запослени у TBWA су бијесни што морају да посматрају како шеф маркетинга у Appleу нарушава њихов историјски однос са Appleом.

Кретивни директор ове агенције Ли Клоу био је пријатељ са Џобсом, али је он практично у пензији а Џобс више није међу нама.

Apple више не слуша идеје које им презентује TBWA, врло често намећући своје.

Међутим, како примјећује Business Insider, посао маркетиншке агенције своди се на однос, а не на снагу креативног рада.

Appleови производи се не продају због огласа, већ због тога што су добри. Рекламе само представљају шлаг на торти, торти коју TBWA више не прави.

Са одласком Џобса, нестала је и веза са агенцијом.

Маркетиншке агенције врло често губе своје клијенте одласком кључне особе у компанији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана