Apple T2 сигурносни чип може да се хакује

б92
Foto: принтскрин

Једна од хардверских карактеристика Apple Mac рачунара јесте имплементирање Т2 сигурносног чипа.

Поменути чип може да омогући рачунару декрипцију и енкрипцију података у покрету, а намијењен је томе да податке на Apple Mac уређајима начини безбједнијим.

Међутим, изгледа да Т2 чип није толико непробојан, колико га је Apple промовисао. Пасвер, компанија чија су специјализација алатке за пробијање лозинки, је недавно објавила да њихов најновији софтвер може да се искористи за пробијање Т2 чипа и премошћавање заштите коју је имплементирао Аппле.

Према наводима, ово се остварује искоришћавањем рањивости у Т2 чипу, која омогућава софтверу да заобиће колико покушаја је дозвољено за унос лозинке.

То значи да, у теорији, нападачи би морали да примјене упутство за лозинке и насилно продру у рачунар и декриптују његове поодатке.

Међутим, насилно пробијање зависи од тога колико је дугачка и комплексна лозинка, тако да може протећи извјесно вријеме док је Пасвар софтвер не пробије.

Поред тога, потребан је физички приступ Мек рачунару и процес функционише само на Мек уређајима са Интел чипом. Стога је охрабрујуће да овај хак није лак за спровођење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана