Apple све више слуша кинеске власти

telegraph.co.uk
Apple све више слуша кинеске власти

Компанија Apple је прије неколико дана из понуде избацила апликацију којом се приступа забрањеним књигама у Кини, као још један знак да је технлошки гигант спреман да сарађује са кинеском владом.

Један од кинеских програмера који је радио на аплилкацији рекао је да му је из Appleа саопштено да су предузети кораци за уклањање те апликације јер она води до садржаја који је у Кини илегалан.

Апликација пиод именом "jingdian shzcheng" омогућавала је преко iPada и iPhonea приступ књигама писца и политичког активисте Ванга Ликсјонга, који је жестоки критичар кинеске политике према Тибету.

Уклањање апликације и дигиталних копија његових књига из App Storea је услиједило само неколико дана након понижавајућег извињења кинеској јавности која је критиковала компанију као потпуно "безосјећајну и арогантну" када су захтјеви и проблеми кинеских потрошача у питању. Након тога извршни директор компаније Тик Кук је обећао да ће Apple побољшати своју сервисну и гарантну политику која у овом тренутку кинеским потрошачима нуди маје права него што је то случај у остатку свијета.

Аналитичари ове потезе с становишта компаније оцјењују као сасвим рационалне и "уобичајено пословно прилагођавање" тржиштима која нису потпуно идентична. С друге стране у компанији постој бојазан да би слабљење тржишне позиције у Кини, као једног од најбрже растућих тржишта смартфона, за Apple било недопустиво.

Али Apple код куће трпи озбиљне критике због попуштање кинеским властима и пристајање на један вид цензуре, док је за већину западних компанија скоро немогуће пословање у Кини услијед политичких препрека.

Google је рецимо одустао од сарадње и намjере да направи свој кинески претраживач послије сукоба са цензорима, па тржиштем сада доминира домаћа компанија Baidu која има блиске везе са кинеском владом.

У јавности су се у посљедње вријеме појавила нагађања да Apple тренутно ради на јефтинијем телефону специјално дизајнираним за кинеско тржиште, али још увијек нема никаквих додатних детаља о том евентуалном потезу.

Apple се још увијек није званично огласио о поводом уклањања спорне апликације у Кини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана