Apple оптужен за огромну утају пореза

Агенције
Apple оптужен за огромну утају пореза

Комисија америчког Сената оптужила је компанију Аpple за колосалну утају пореза од неколико милијарди долара.

Чланови комисије сматрају да Apple плаћа бесмислено мали порез на профит који остварује у иностранству, пренио је француски лист Фигаро.

Директор Apple-a Тим Кук одговориће током дана на ове оптужбе, на саслушању пред сталном истражном комисијом Сената САД-а.

Компанија за сада одбија све оптужбе подсјетивши да је она отворила 600.000 радних мјеста у САД и платила шест милијарди долара пореза америчком Министарству финансија у 2012. години.

Утаја пореза, према наводима Комисије, вршена је захваљући развијеној мрежи офшор компанија, а која се састоји од три филијале, са сједиштем у Ирској, које нигдје нису пријављене.

Једна од филијала у Ирској пријавила је приход од 74 милијарде долара у периоду од четири године, а није платила скоро никакав порез.

У 2011. години ова филијала имала је приход од 22 милијарде долара, а платила је само 10 милиона долара пореза по стопи од 0,05 одсто.

“Желимо да укажемо на Apple-ову тактику за утају пореза да би америчке радничке породице које плаћају порезе знале да због ових рупа у закону њихов порески терет постаје све већи и да зато расте федерални дефицит”, изјавио је сенатор из редова демократа Карл Левин.

Apple, према тврђењу Левина, у иностранству тајно чува у кешу 102 до 145 милијарди долара на које не плаћа ни цент пореза.

Левин је оцјенио и да ће се посљедице осјетити широм Европе када се сазна да Ирска не примењује сопствени порески закон и да са Apple-ом има договор о пореској стопи од два одсто, умјесто 12 одсто, колики је порез у овој земљи.

Ово је за неколико мјесеци друга озбиљна оптужба на рачун Apple-а за утају пореза, јер су почетком априла енглески медији изразили сумњу да је Apple у овој земљи зарадио 6 милијарди фунти (око 9,5 милијардни долара) али да је платио само 10 милиона (око 16 милиона долара) за порез - што је далеко испод стандарда у Енглеској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана