Apple и Google морају да плате милијарде евра

GS
Foto: CNET

Суд је објавио да "Епл" мора да плати Ирској 13 милијарди евра заосталих пореза, а неколико минута касније "Гугл" је кажњен са 2,4 милијарде евра због кршења прописа о конкурентности, пренио је АФП.

Суд је одбацио жалбу "Гугла" на новчану казну из 2017. године, која је изречена због злоупотребе доминантне позиције истоименог претраживача интернета фаворизовањем сопственог сервиса за онлајн куповину.

"Епл" неће бити много погођен данашњом пресудом, пошто је компанија у 2023. години остварила глобалну продају од 383 милијарде долара и нето профит од 97 милијарди долара.

Комесар ЕУ за тржишну конкурентност Маргрете Вестагер поздравила је пресуде као "велику побједу за европске грађане и пореску правду" и упозорила да ће ЕУ "наставити да притиска" и да ће и даље д‌јеловати против злоупотребе доминације.

"Епл" и "Гугл" су објавили да су "разочарани" одлукама.

Ирска, у којој се налази сједиште "Епла" у ЕУ и која је оспорила став Брисела, саопштила је да ће "поштовати" одлуке суда.

Према прорачунима Европске комисије, Даблин је дозволио "Еплу" да плати пореску стопу од један одсто на свој европски профит 2003. године, а потом је пореска стопа пала на 0,005 одсто до 2014. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана