Apple, Google и Facebook природни монополисти

Yahoo News
Apple, Google и Facebook природни монополисти

Можда нису енергетске компаније, али неће наћи пуно пријетњи њиховој доминацији.

Све три су не само врхунске у својим секторима већ имају мало, ако уопште, конкурената. А закон им помаже да новајлије држе подаље.

„А шта је са Microsoftom?”

То питање би могло да важи за све три компаније, што већ говори нешто о Microsoftu. Али осим одсјека забаве, који има прави хит у својим рукама са X-box 360 Kinectom, овом технолошком титану баш и не иде најбоље у посљедње вријеме. Да, он свакако испоручује милионе Windows лиценци, али оне су углавном дио PC-јева за пословну употребу и појединце који желе приступачан уређај. А Бингов удио на тржишту претраживача је углавном купљен зарадом од Windowsa и Officea.

Чињеница је да Apple суштински посједује тржишта смартфона и таблета. Само у посљедњем тромјесечју 2011. продао је преко10 милиона iPadа, а према Мету Брајану из The Next WebaТхе, iPhone је чинио преко двије трећине продатих смартфона оператера АТ&Т и Веризону. Apple зарађује много више по продатом iPhoneu од било ког произвођача Андроида, сматра аналитичар Хорас Дедиу.

Google, наравно, држи све конце на пољу веб претраживања и очекује се да ће да „уграби” око три четвртине свог онлајн оглашавања у САД, почев од новембра, сматра EMarketar Inc.

Недавни излазак Facebooka на берзу показује да ни ова компанија нема истинског ривала.

Природни или вештачки монопол?

За разлику од компаније за производњу електричне енергије - гдjе висока цијена капитала држи потенцијалне конкуренте подаље од постављања својих каблова у туђе домове - ништа, на први поглед, не спречава друге да праве своје смартфоне, претраживачке машине или друштвене мреже. Због тога су сва три тржишта углавном законски нерегулисана, у поређењу са „природним монополима” као што су јавна добра и сервиси.

Али, није све тако једноставно.

Прво, морате размотрити ефекте мреже, рецимо оне да десетине хиљада апликација за Appleоv iPad не раде на Андорид таблетима. Или како су сви ваши пријатељи на Facebooku па морате и ви да имате Facebook налог само да бисте их видјели.

Apple и Facebook легално држе власт над овим областима и, премда можете да промијените табалет или друштвену мрежу, изгубићете све што сте инвестирали у Appleovu или Facebook платформу.

Нема закона којим би се они приморали да користе отворен код или отворене стандарде како би пријатељи са разних мрежа могли међусобно да се додају или да исте апликације раде на свим Андроид уређајима (да не причамо о томе како Google „држи шапу” над Андорид маркетом).

Осим тога, вешта feedback копча даје овим компанијама све више и више моћи. Прича се да Apple може да купи укупне свjетске залихе било које жељене хардвер компоненте, због десетина милиона које има у банкама.

А што више људи буде користило Googleovo веб оглашавање умјесто конкурентских, мање ће ти конкуренти морати да инвестирају у унапређење рекламирања производа. Чак и Google користи сопствену претрагу да промовише Google+ испред осталих друштвених мрежа.

Можда постоји начин да се овоме долија

Facebook је дошао ниоткуд и шта год да га замјени може такође да има исто поријекло.

Али за сада, сви изгледи (и закони) су против потенцијалног новог Facebooka, јер дозвољавају да „стари” Facebook - и Apple и Google - безобзирно газе по свима другима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана