Apple 1 продат на аукцији, цијена испод очекиване

BBC
Apple 1 продат на аукцији, цијена испод очекиване

Један од првих произведених рачунара Apple 1, који је и данас у функционалном стању, продат је на 11. децембра аукцији у Њујорку за 365.000 долара.

Рачунар, за који се вјерује да је један од свега педесетак преосталих Apple 1 рачунара у свијету, ипак није продат за очекивану цијену. Наиме, прве поцјене аукцијске куће "Christie's" кретале су се између 400.000 и 600.000 долара, преноси BBC.

Такве процjене нимало не чуде, ако се узме у обзир да је Музеј Хенрија Форда у октобру ове године за један примjерак Apple 1 рачунара на аукцији издвојила 905.000 долара.

Оригинални Apple рачунар, који је данас позант под именом Apple 1, израдио је Стив Вознијак лично, који је седамдесетих заједно са Стивом Џобсом основао компанију Apple.

У то вријеме нова машина могла се пазарити за нешто више од 600 долара, а да би финансирали израду рачунара Вознијак и Џобс су продали дио својих ствари, укључујући и VW комби.

Рачунар Apple 1 који је продат на овој аукцији једини је за којег се са сигурношћу зна да га је продао Стив Џобс лично, и то у гаражи својих родитеља у Калифорнији, у јулу 1976. године. Купац је био Чарли Рикетс, који је мјесец дана касније Џобсу платио додатних 193 долара за инсталацију нових програма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана