App Store најавио промјену Европи, ево шта је све ново

GS
Foto: X.com

Амерички технолошки див Apple најавио је промјену своје online трговине у App Store апликацији, којом би требало да одговори на притужбе Европске комисије.

Компанија је добила оптижбе да је прекршила правила Закона о дигиталним тржиштима претјераним ограничавањем програмске апликације у понуди садржаја путем других канала.

Како је Европска комисија тврдила у јуну, постоје сумње да Apple систематски спречава програмере апликација да понуде свој садржај на другим платформама и на друге начине, пише "SeeBiz".

Како је пренијела француска новинска агенција "АФП", Apple је саопштио да ће промијенити систем. Према новим правилима, програмери ће моћи да понуде свој садржај било гд‌је, али ће пет одсто прихода од овог наслова морати да додијеле компанији Apple у првој години. Apple је увјерен да је то фер систем који ће значајно побољшати позицију програмера.

Потез Брисела у јуну био је прва званична оптужба против једне технолошке компаније откако је Европска комисија у марту отворила истрагу против Apple, као и компанија Алфабет и Мета. Ријеч је о мјерама према Закону о дигиталним тржиштима, који намеће посебне обавезе технолошким гигантима.

Ријеч је о компанијама које имају јаку економску позицију, имају значајан утицај на унутрашњем тржишту и д‌јелују у неколико земаља ЕУ. Поред тога, они имају снажну посредничку улогу између компанија и крајњих корисника.

Ако се не придржавају правила, могу бити кажњени до десет одсто укупног прихода претходне финансијске године. Како је пренио "АФП", прошле године су коштали Apple 383 милијарде долара или 358 милијарди евра, преноси "б92".

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана