Апликација за мобилне новинаре

24sata.hr
Апликација за мобилне новинаре

Мобилне апликације омогућавају да гомилу ствари брже обавимо, али и олакшавају рад. Фотографије или биљешке сада се аутоматски спремају и увијек су и свуда доступне.

 

Паралелно са развојем мобилних технологија посљедњих година прилично брзо мијења се и начин на који новинари раде свој посао. Новинарство данас технички више није исто као прије пет или десет година. Паметни телефони, апликације и друштвене мреже значајно су променили начин и брзину рада. Скупа опрема и преносници више нису апсолутна нужност за рад на терену, а захваљујући све квалитетнијим мобилним уређајима и бржим бежичним везама, паметни телефони су на путу да постану главни новинарски алат.

Сами уређаји долазе са гомилом апликација које олакшавају посао. iOS, Андроид, или Windows уређаји стижу с апликацијама за записивање биљешки, диктафоном и фотоапаратом и то су оне најбитније које су сваком новинару потребне. Ипак, неке од њих имају ограничене могућности и вјероватно свако има друге фаворите које користи, или апликације које се плаћају и нуде напредније могућности (Camera+).

Dropbox

Фотографије или видео који снимите уз разне апликације можете и уређивати на мобилним телефонима, али често ће вам бити важно да што прије садржај пошаљете уредницима. Dropbox је одличан за дијељење датотека, а аутоматика ће тај посао још и олакшати. Наравно, на Андроиду можете и избјећи Dropbox. Фотографије можете аутоматски учитавати на свој Google+ профил и подјелити их с другима или их дијелити кроз Google Drive.

SounCloud  

Прије писања текстова вероватно ће вам бити потребни одређени тонови, ако сте имали саговорнике. SoundCloud омогућава да снимите аудио запис и брзо га и једноставно подjелите са другима на Facebook или Тwitterу. Наравно, повезивањем с друштвеним мрежама можете пратити и снимке других корисника или медија.

Еvernote

Кроз Evernote можете спремати биљешке, фотографије, снимке, али и гомилу других ствари. Текст који пишете можете форматирати, а апликација се синхронизује са различитм платформама и олакшава вам коришћење на више уређаја.

Genius Scan

Мобилни скенер може послужити за скенирање докумената за приче на којима радите, али и за слање разних потврда. Апликација за iPhone ради као и камера на телефону, али документ који скенирате можете прецизније означити и спремити га у .pdf формату. Genius Scan ће додатно обрадити слику како би добили чисте бијеле папире са црним текстом, а документе можете и експортовати у разне cloud сервисе (Dropbox, Google Drive) или у Evernote.

Banjo

Новинарима ова апликација омогућава да, преко друштвених мрежа које користе, виде шта дијеле људи на одређеном подручју. Можете тражити према граду или подручју и разним мрежама, што може бити корисно у случају "breaking news " прича.

Simplenote

Одлична и једноставна апликација за спремање биљешки, синкронизоваће се између свих ваших уређаја, што значи да текст можете почети да припремате на терену, а на рачунару на послу можете једноставно наставити са радом на истом документу. Уз једноставне ознаке лако можете пронаћи старе биљешке, а можете их и дијелити.

УouYube Capture

Ако желите брзо да схерујете снимак са свог iPhoneа, YouTube Capture у пар кликова ће вам то омогућити. Можете дjелити видео у пуној резолуцији и бирати на које мреже ће се подjелити. На Андроид уређајима је ово дио система.

Наравно, уз апликације које олакшавају рад, на мобилном је пожељно имати и оне којима ћете пратити што се догађа у свијету око вас. Уз емаил, Twitter, Facebook, Google+, за новост ће послужити и читачи, попут Feedlyја или Fkipboardа. А треба уживо да се јавите са терена, Usteram, Bambuser или Livestream су међу популарнијим сервисима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана