Андроид још убjедљивије води

Aгенције
Андроид још убjедљивије води

Гартнер је објавио анализу тржишта мобилних уређаја у другом кварталу ове године која показује да продато 419 милиона уређаја широм свијета.

Иако број продатих мобилних уређаја није мали, представља пад од 2,3 посто у односу на исти период прошле године.

Разлог за то аналитичаре ове компаније виде у економским околностима, али и чињеници да многи корисници чекају на уређаје који ће бити представљени на јесен, као што је iPhone 5.

Управо то је и разлог што је, кажу из Гартнера, овај квартал био је нешто слабији за Apple. Appleов удео у продаји у другом кварталу износи 6,9 посто, што је мање него у првом кварталу, али више него у истом периоду прошле године. Аналитичари кажу да је могућ и слабији трећи квартал.

Samsung је добро пословао, а за добру продају највећим делом задужени су Galaxy смартфони (чине половину свих продатих Samsung мобилних уређаја), а нарочито најновији Samsung Galaxy S III. Samsungов удео на светском тржишту мобилних уређаја у другом кварталу износио је 21,6 посто.

Нокиа и даље бележи пад, па сада има 19,9 посто удела. ЗТЕ је четврти са 4,3 посто, LG пети са 3,4, а Huawei има 2,6 посто тржишног удела и налази се на шестом месту. TLC Communications, HTC и Моторола имају по 2,2 посто, а RIM 1,9 посто удела на светском мобилном тржишту.

Смартфони су заступљени са 36,7 посто свих продатих уређаја, а биљежи се раст у њиховој потражњи.

Што се смартфон платформи тиче, Андроид је повећао своје вођство и има чак 64,1 посто удјела, док је iOS забиљежио благи раст у односу на прошлу годину и сада има 18,2 посто.

Symbian се налази на трећем месту са 5,9, RIM је четврти са 5,2 процената, а Бада и MIcrosoftove платформе имају по 2,7 посто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана