Андроид и Windows добијају дозволу за самоуништење

BBC
Андроид и Windows добијају дозволу за самоуништење

Званичници полиције и представници произвођача смарт уређаја сматрају да би увођење опције за "самоуништењу" на смартфонима и таблетима значајно смањила крађе паметних уређаја у цијелом свијету.

И баш због тога Google и Microsoft ће убацити опцију за "самоуништење" (kill switch) на своје Андроид и Windows ОС смартфоне. Та опција ће – када се активира - учинити да смартфон постане потпуно неупотребљив у случају крађе и тако обесмислити сваки покушај отуђивања.

Полиција већ дуго охрабрује ИТ фирме да се озбиљније укључе у борбу са лоповима и један од предлога који ће сада бити усвојен је био убацивање "kill-switch" опције, која ће ријешити тај велики проблем. Apple и Самсунг, два највећа произвођача телефона, већ имају сличне опције на својим моделима.

Улазак у акцију Google-а и Microsoft-а значи да сада овакву могућност имају сва три најпопуларнија оперативна система на смартфонима на свијету.

Крађа смартфона је постала озбиљан проблем широм свијета. Амерички подаци говоре слиједеће:

- 3,1 милион мобилних уређаја је украдено у САД током 2013. године, што је дупло више него у 2012. години
- Сваки трећи Европљанин је доживио да изгуби или да му украду мобилни уређај у 2013. години.
- У Јужној Кореји број крађа мобилних уређаја се упетостручио од 2009. до 2012. године.
- У Колумбији је пријављено милион украдених уређаја у 2013. години.

У САД-у су, у покушају да стану на пут даљем криминалу, представили план "Secure our Smartphones ". Део тог плана је захтjев произвођачима да некако учине посао лоповима тежим... "Активирање "дугмета за самуништење" претвара атрактиван, скуп и спреман за продају уређај у хрпу пластике и стакла и то ће му срозати вриједност," каже њујоршки јавни тужилац.

Стручњаци тврде да је Apple-ова опција - Аctivation Lock – која је омогућена на свим iOS 7 уређајима од септембра 2013. године, значајно помогла да се смањи број крађа. По неким извештајима, у првих пет мjесеци 2014. године број украдених iPhone-а у Њујорку је опао за 17%. У другим великим центрима такође су забиљежени слични подаци - 24% мање крађа у Лондону и 38% у Сан Франциску током посљедњих шест мјесеци од увођења ове могућности. Такође, у том истом периоду, крађе других "не Apple" смартфона су се повећале.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана