Android и iPhonе у служби шпијунаже

Агенције
Android и iPhonе у служби шпијунаже

Прије више година када су шпијуни и запослени у владама жељели безбједније телефоне, посегнули су за BlackBerry-ем. Ипак, времена су се промjенила.

Све више запослених у агенцијама при америчкој влади користе Androidе и iPhonе.

Чак је и Државна безбjедносна агенција САД усвојила тај тренд, па је тако објавила и упутство за кориштење iOS-а, који истини за вољу, може бити користан и обичним корисницима који држе до приватности.

Занимљиво је да тај документ открива колико су iPhonе и iPad уређаји корисни шпијунима.

Запослени треба да воде рачуна о супротстављању хакерима, па чак имају и дугачак списак ризика укључујући и то да им неко може инсталирати микрофон у апарат или даљински активирати камеру. Такође, GPS локација одаје положај корисника, што би неки појединци и те како могли искористити.

Агенција наводи да је iPhonе мање – више отпоран на Bluetooth нападе од других смартфона, али су зато подложни злоупотреби путем мејла или мреже мобилне телефоније.

Један од највећих ризика за iPhonе, према документима, је тај да га власник остави укљученог на пуњење у необезбjеђену утичницу.

Стручњаци за безбjедност упозоравају (можда и хипотетички) ризике од тога да неко на јавним киосцима за пуњење телефона копира садржаје из жртвиног уређаја.

Агенција такође савjетује да се iPad и iPhonе не носе на важне састанке, јер би неко могао да чак и путем угашеног уређаја снима тајне разговоре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана