Американци направили робота-спасиоца отпорног на метке

Aгенције
Американци направили робота-спасиоца отпорног на метке

Амерички стручњаци тестирају хуманоидни робот назван “Атлас”, чији је задатак да дјелује непосредно послије природних катастрофа, као дио пројекта "Дарпа", која је расписала конкурс у циљу развијања роботичке науке.

Направљен да помаже у катастрофама попут експлозије у нуклеарки Фукушима, Атлас изгледа и као да је изашао из филма "Терминатор".

Атлас ће морати да положи осам пробних тестова, који се могу очекивати од њега да их обавља у случају природне катастрофе. Осим тога, очекује се да ће имати и војну примјену, будући да иза његовог настанка стоји исти тим који је направио најновију везију пса-робота, машину по имену LS3, која има четири ноге и може да стоји усправно, а - спремна је за рат.

Попут човjека, Атлас има двије ноге и двије руке, види преко система за скенирање уз помоћ стерео ласера, и има шаке које могу да хватају предмете, а које су урадиле двије различите роботичке компаније.

За разлику од човјека, има уграђен умрежени систем велике брзине преко кога комуницира са централом и шаље податке о уништеним зонама са лица мјеста. 

Робот ће морати да буде способан за извравање разних задатака, од вожње аутомобила, до рашчишћавања отпада који блокира улаз у куће, мораће да се пење уз мердевине, да проналази и затвара вентиле, и да прикључује ватрогасно цријево.  

У борби, он је отпоран на метке, а задатке обавља прецизније и с већом поузданошћу од људи.  

Атласу засад само недостаје једна ствар - мозак. Велики тим "Дарпа" активно ради и на томе, а када му инсталирају прве софтвере, тестираће га и у симулацијама природних и нуклеарних катастрофа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана