Америчке државе туже „Мету“ због наводног угрожавања младих

Танјуг
Америчке државе туже „Мету“ због наводног угрожавања младих

ВАШИНГТОН - Више од 30 америчких савезних држава тужило је компанију "Мета", која је власник „Фејсбука“ и „Инстаграма“, због наводне штете коју су ове платформе нанијеле менталном и физичком здрављу дјеце.

-У настојању да повећа профит, „Мета“ је у више наврата обмањивала јавност о суштинским опасностима својих производа. Прикрила је начине на које „Инстаграм“ и „Фејсбук“ израбљују и манипулишу најрањивијим конзументима: тинејџерима и дјецом - рекао је јавни тужилац у Калифорнији Роб Бонта, преноси Глас Америке.

Адвокат Метју Бергман из Правног центра за жртве друштвених мрежа поднио је раније тужбе у случајевима сајбербулинга (дигиталног насиља) на друштвеним мрежама које су сада постале дио велике тужбе савезних држава.

Он је истакао да су платформе опасне за младе, не толико због садржаја, него због начина на који су дизајниране како би промовисале зависност.

-Алгоритми су експлицитно дизајнирани да максимално повећају ангажман корисника, не да дају дјеци оно што желе да виде, него оно од чега не могу да скрену поглед. То их излаже материјалима које не траже, чини да мрзе како изгледају, да мрзе своја тела, те их охрабрује да се ризично понашају - навео је Бергман.

Из „Мете“, са друге стране, наводе да нуде око 30 алата и ресурса тинејџерима како би им помогли да штите своју приватност и добробит, укључујући и заштиту од нежељених садржаја.

-Када одрасла особа покуша да пошаље поруку тинејџеру који је не прати, видјеће нотификацију која јој даје до знања да слање порука тинејџеру није опција - изјавила је потпредсједница менаџмента производа „Мет“е Емили Далтон Смит.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана