AMD представио нове процесоре FirePro

Микро.рс
AMD представио нове процесоре FirePro

AMD је представио нове процесоре из серије FirePro, који у себи садрже интегрисане централне (CPU) и графичке (GPU) процесорске јединице, за разлику од ранијих модела из ове серије који су имали само графичке процесорске јединице.

 

Ради се о моделима FirePro А300 и FirePro А320, који комбинују централне и графичке процесорске јединице на сличан начин као AMD-ови актуелни процесори из серија А,Ц и Е, који се користе у преносивим и стоним рачунарима. За разлику од ранијих AMD-ових процесора намjењених рачунарима са Радеон графичким језгрима, који су намjењени кућним корисницима, нови модели имају FirePro графичка језгра, што им обезбjеђује карактеристике које уобичајено имају засебне графичке картице.

Нови процесори FirePro су намjењени за употребу у радним станицама, на којима се обављају захтjевне мултимедијске апликације или инжењерске CAD/CAM апликације.

Процесор FirePro А300 има четири централне процесорске јединице које раде на 4 GHz и 384 графичка језгра која раде на 760 MHz. Потрошња процесора износи 65 вати. Процесор FirePro А320 има четири централне процесорске јединице које раде на 4,2 GHz и 384 графичка језгра на 800 MHz, а потрошња му износи 100 вати.

Нови процесори ће омогућити произвођачима рачунара да дизајнирају мање и енергетски ефиксније радне станице, са бољи перформансама од ранијих модела, саопштио је AMD. Такође, нови процесори ће доприњети снижавању цијене рачунара, јер више неће бити потребе за уградњом посебних процесорских јединица, каже се у AMD-овом саопштењу.

Нови процесори ће унапредити и паралелно процесирање података, тако што ће користити здружену снагу централних и графичких процесорских јединица. Неки од најбржих свијетских суперкомпјутера корисите управо овакав начин рада, односно комбинацију централних и графичких процесорских јединица за извршавање комплексних математичких и научних апликација, будући да су се графички процесори показали као бржи за обављање неких специјализованих задатака.

Нови процесори ће подржавати рад са више монитора и резолуцију до 10240 х 1600 пиксела, тако да ће приказ моћи да се "рашири" на више монитора. Послове обраде видеа високе дефиниције ће на себе преузети графичка језгра, како би се централна процесорска јединица ослободила за друге задатке, наводи AMD.

Процесори FirePro ће конкурисати Нвидијиним процесорима Quadro и Тесла, али цијена по којој ће се продавати није саопштена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана