Алибаба представила више од 100 AI-модела

GS
Foto: X.com

Нови модели вјештачке интелигенције су отвореног кода што значи да истраживачи, академици и компаније широм свијета могу да их користе за креирање властитих генеративних АИ-апликација.

Кинеска компанија Алибаба представила је више од 100 нових модела вјештачке интелигенције (АИ) отвореног кода и нови алат који претвара текст у видео.

Нови модели, познати као Qwen 2.5, дизајнирани су за употребу у разним секторима – од аутомобилске индустрије и видеоигара до научних истраживања и имају напредна знања математике и кодирања, наводи Алибаба.

Нови АИ-модели су отвореног кода што значи да истраживачи, академици и компаније широм свијета могу да их користе за креирање властитих генеративних АИ-апликација без потребе да обучавају властите системе, преноси ЦНБЦ.

Привлачење корисника

Фирма Алибаба очекује да ће због политике отвореног кода још више корисника почети да употребљава њене АИ-моделе.

Компанија је рекла да је надоградила свој водећи модел под називом Qwen-Max, који није отвореног кода, додавши да је он сада у неким параметрима бољи од сличних модела фирми Мета или ОпенАИ.

Алибаба је, такођер, лансирала нови алат за претварање текста у видео заснован на њеним АИ-моделима.

Компанија се нада да би њена најновија понуда вјештачке интелигенције могла да привуче купце у Кини и ван те земље да се пријаве на њене услуге рачунарства у облаку.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана