Алати за праћење дјелотворности tweetа

Агенције
Алати за праћење дјелотворности tweetа

Праћењем шта се догађа с вашим tweetовима ви ћете много боље разумјети шта има ефекта а шта не, тако да благовремно можете направити потребна побољшања.

Компанија "Buddy Media " недавно је представила студију у којој је анализирано више од 300 највећих брендова на Твитеру у циљу бољег разумијевања како постићи максималну дјелотворност на Твитеру.

У овом тексту покушаћемо да вам помогнемо тако што ћемо представити неколико алата за праћење дјелотворности tweetова.

Колики је домет вашег tweetа?

TweetReach алат ће вам помоћи да откријете колико далеко је ваш tweet путовао. У оквир за претрагу копирајте и залијепите ваш tweet (или његов дио) и погледајте колико је његов домет.

Стандардни извјештај пружа информације везане за досег tweetа. Ако претражујете кључне ријечи које јединствено идентификују ваш tweet, видјећете колико га је људи tweeted или retweeted.

TweetReach такође пружа информације о најутицајнијим корисницима који дијеле ваш садржај. Ово може бити врло корисно за проналажење нових сљедбеника. Ако видите да вас неко утицајан retweeted, онда је право вријеме да га почнете слиједити.

У којим земљама се види ваш tweet?

Tweeter Map је користан алат са којим можете видјети гдје у свијету су Твитер корисницима "retweeted" или "mentioned" ваш tweet. Ако ваш tweet не допире до земље или континента који вас интересује онда је потребно утврдити зашто је то тако.

Можете размислити о проналажењу више сљедбеника у тим подручјима и изградњи односа са њима тако да ваш tweet сљедећи пут досегне до веће публике у тим земљама.

Колико људи је кликнуло на линк у вашем tweetу?

Када шаљете tweet, корисно је користити неки алат за скраћење URL адресе. Са њим ћете смањити број карактера у линку и добити много више простора за писање поруке. Но, друга предност ових алата је да многи од њих такође пружају неке аналитике које се тичу линкова. Ако tweetујете линк на web сајт, алат вам може рећи колико је људи кликнуло на линк.

Један од најпопуларнијих алата за скраћивање URL адреса и који ће вам пружити и статистику је Bit.ly. Ако вам је потребна напреднија аналитика, онда би свакако требали да пробате Awe.sm, који укључује и интеграцију са Google Analytics како би се омогућило праћење конверзије.

Који промет је послан на ваш web сајт?

Ако користите Google Analytic за праћење перформанси вашег web сајта, погледајте одјељак "Social". Овдје можете видјети који је промет дошао са Твиттра. Твитујући линк на страницу вашег web сајта можете пратити колико посјетиоца долази на њу са Твитера и колико дуго се на њој задржавају. Такође, можете поставити циљеве унутар Google Analytic како би видјели ако добијете конверзију.

На примјер, рецимо да сте послали твит о новом производу који покрећете и да желите пратити колико је људи са Твитера посјетило вашу страницу производа. Ово можете пратити унутар Google Analyticа.

Што се тренутно догађа с вашим tweetом?

Monitter је real-time Твитер алат за праћење, који приказује tweetове који садрже ријечи које сте навели. Када пошаљете tweet, можете га пратити у реалном времену како би видјели ко га дијели.

Ово нећете радити за сваки tweet који шаљете, али ако шаљете tweet за који знате да ће добити пуно пажње, онда свакако желите да га пратите.

Ко вас је престао пратити након tweetа?

Понекад можете изгубити сљедбеника након tweetа који сте послали али га такође можете због истог и добити.

TweetEffect алат ће приказати ваше најновије твитове и показати да ли сте добили или изгубили сљедбенике у вријеме твита. Важно је нагласити да ови резултати никада неће бити 100% тачни јер не можете знати тачан разлог зашто вас је неко "unfollowed", али ако то неко вријеме пратите, ипак можете почети увиђати неке трендове.

Алати за управљање друштвеним медијима

Постоји низ алата за управљање друштвеним медијима који својим корисницима нуде различиту аналитику, неки од најпопуларнијих су: HootSuite, Agryle Social, SporutSocial и BufferApp. Аналитика је врло важан дио управљања друштвеним медијима, па је стога потребно бити сигуран да сте одабрали алат који укључује релевантну аналитику.

Које алате ви користите за праћење дјелотворности својих твиtова?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана