AI спам већ почео да уништава интернет

GS
Foto: YahooNews

У посљедњих неколико мјесеци, вјештачка интелигенција постала је централна тема дебата о будућности интернета, али не увијек из правих разлога.

Наиме, све је учесталија појава АИ генерисаног спама који не само да оптерећује интернет простор него и ствара озбиљне проблеме за ауторе оригиналног садржаја и кориснике.

Овај проблем се манифестује на више начина, утичући на квалитет и вјеродостојност информација доступних на интернету.

Први сегмент ове проблематике односи се на технолошке блогове попут 404 Медиа, који се суочавају са све већим бројем случајева гд‌је су њихови оригинални чланци копирани, минимално измијењени помоћу АИ технологија и поново објављени на разним сајтовима. Ове реплике, оптимизоване за боље позиционирање у претраживачима, често заврше рангиране изнад оригиналних чланака на Google-u. Осим што то доводи до смањења прихода од огласа за изворне издаваче, оваква пракса угрожава и аутентичност информација које корисници добијају приликом претраге, пише Business Инсидер.

Други проблем истиче злоупотребу АИ за промјену идентитета аутора на популарним блоговима. Један такав примјер је блог The Хаирпин, који је постао жртва "АИ фармера кликова". У овом случају, оригинална имена ауторки замијењена су мушким именима у чланцима, што представља директан удар на интегритет и аутентичност садржаја. Ова манипулација не само да крши етичке норме већ и нарушава повјерење читалаца у изворе информација.

Најтежи облик злоупотребе технологије вјештачке интелигенције можда се огледа у генерисању лажних умрлица. Ова пракса подразумијева коришћење АИ за стварање садржаја о преминулим особама, често са нетачним информацијама, што може нанијети дубоку бол ожалошћеним породицама. Осим што је морално упитно, ово такође показује колико је лако злоупотребити напредне технологије за ширење неистина и манипулацију емоционалним стањима људи, све у циљу привлачења већег броја посјета на одређене сајтове.

Преваранти користе вјештачку интелигенцију за креирање лажних умрлица како би искористили пораст интересовања за информацијама о недавно преминулим особама, циљајући на повећање саобраћаја на својим спам сајтовима и YouTube каналима. Ово им омогућава да зараде новац од огласа постављених на овим страницама. Генерисањем садржаја који одговара специфичним кључним речима повезаним са претрагама, они манипулишу алгоритмима претраживача како би њихови сајтови добили виши ранг у резултатима претраге, често на штету стварних информација и дубоко погађајући ожалошћене породице својим нетачним и измишљеним причама.

Заједнички за све ове примјере је да лоши актери користе АИ за масовну производњу садржаја који може да преплави интернет лажним, украденим или манипулативним информацијама. Овај тренд не само да ставља под притисак оригиналне креаторе садржаја већ и поставља озбиљне изазове пред претраживаче попут Google-a, који се труде да корисницима пруже релевантне и тачне информације.

Рјешавање овог проблема захтјева заједнички напор технолошких компанија, креатора садржаја и самих претраживача. Важно је развијати напредне алгоритме који могу да препознају и филтрирају АИ генерисани спам, али и подизати свијест о важности подршке аутентичном и оригиналном садржају.

Док вјештачка интелигенција доноси бројне иновације и побољшања у различитим областима, кључно је осигурати да се технологија користи на одговоран и етички прихватљив начин, како би интернет остао простор веродостојних информација и здравог дијалога.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао Фејсбук!
Пао Фејсбук!
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана